ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα top φάρμακα σε πωλήσεις το 2017

Οι πωλήσεις για τις περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συνέχισαν να αυξάνονται το 2017.

Το 2017 αποτέλεσε έτος ορόσημο για τις φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με την έντονη αύξηση του αριθμού των νέων μοριακών οντοτήτων (NMEs) να εγκρίνονται και στις δύο γεωγραφικές περιοχές.


Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (USFDA) ενέκρινε 46 NMEs το 2017, το δεύτερο υψηλότερο από το 1996 όταν εγκρίθηκαν 53 NMEs. Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε 35 φάρμακα με νέα δραστική ουσία, από 27 το 2016.

Οι πωλήσεις για τις περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συνέχισαν να αυξάνονται το 2017. Οι προβλέψεις κερδών για το 2018 έχουν αυξηθεί λόγω της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, που έχει δημιουργήσει ελπίδες επενδυτών για επιτάχυνση της αύξησης των μερισμάτων και των σχεδίων εξαγοράς μετοχών.


Οι κορυφαίοι σε πωλήσεις
To φάρμακο adalimumab της AbbVie, που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προσέφερε σχεδόν 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ στις πωλήσεις για το 2016 και έδωσε περίπου 19 δισ. δολάρια σε έσοδα.

Το περασμένο έτος, η AbbVie αύξησε τις προσδοκίες της για τα κέρδη του σκευάσματος, ότι θα φτάσει τα 21 δισ. δολάρια στις παγκόσμιες πωλήσεις έως το 2020. Η εταιρεία πιστεύει ότι το φάρμακο αυτό θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά μέχρι το 2025.

Το 2016, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το adalimumab-atto της Amgen - ένα βιολογικό προϊόν του adalimumab. Και το 2017, ένα επίσης βιολογικό προϊόν αντίστοιχο του adalimumab, της Boehringer Ingelheim (adalimumab-adbm) - έλαβε έγκριση από τον FDA και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Το etanercept, το μακροβιότερο βιολογικό φάρμακο στον κόσμο, για τη θεραπεία των ρευματισμών ήταν το δεύτερο φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το 2017 φθάνοντας τα 8.262 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2017.

Οι πωλήσεις του φαρμάκου μειώθηκαν από τα 9,366 δισ. δολάρια το 2016 λόγω των χαμηλότερων τιμών πώλησης και του αυξημένου ανταγωνισμού, γεγονός που με τη σειρά του έβλαψε τη ζήτηση.

Από την πρώτη έγκρισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1998, το etanercept έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και το φάρμακο προωθείται από τις Amgen, Pfizer και Takeda σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Το βιολογικό αντίγραφο του etanercept, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA τον Αύγουστο του 2016 για τη θεραπεία ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα ψωρίαση, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και άλλες ασθένειες, εξακολουθεί να μην κυκλοφορεί στην αγορά.

Η Amgen υποστηρίζει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ότι το φάρμακο έχει προστασία ευρεσιτεχνίας μέχρι το 2029.

Γρήγορα αναπτυσσόμενα φάρμακα: το aflibercept και η λεναλιδομίδη
Το aflibercept της Regeneron, που διατίθεται στην αγορά από την Bayer εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσε επιπλέον ετήσιες πωλήσεις ύψους 1 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ για πέρυσι, για να καταγράψει συνολικές πωλήσεις 8,260 δισ. Δολαρίων. Οι καθαρές πωλήσεις του σκευάσματος αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ και 19% σε ετήσια βάση εκτός των ΗΠΑ.

Η εταιρεία πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης στις ΗΠΑ οφείλεται στις δημογραφικές τάσεις με τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και στη συνολική αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη.

Αυτές οι δημογραφικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας την ευκαιρία για συνεχή ανάπτυξη.

Η λεναλιδομίδη της Celgene που εισήχθη το 2004 ως ανοσορρυθμιστικός παράγοντας για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως το πολλαπλό μυέλωμα - έφερε επιπλέον πωλήσεις ύψους 1,2 δισ. δολ. το 2017 και είχε συνολικά έσοδα 8,187 δισ. δολ.

Η λεναλιδομίδη συνεχίζει να συμβάλλει πάνω από το 60% στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας, ύψους 13 δισ. Δολαρίων. Το franchise του Gilead για την ηπατίτιδα C εισέρχεται σε ελεύθερη πτώση.

Το φάρμακο της Gilead Sciences για την ηπατίτιδα, που περιλαμβάνει το sofosbuvir και το ledipasvir/ sofosbuvir, πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις ύψους 9.137 δισ. Δολάρια από 14.834 δισ. Δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η Gilead δήλωσε ότι οι πωλήσεις φαρμάκων για την ηπατίτιδα C θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω στα 3,5 δισ. δολ - 4 δισ.δολ. Στην κορυφή τους το 2015, το sofosbuvir και ledipasvir/ sofosbuvir της Gilead είχαν δημιουργήσει από κοινού πωλήσεις 19,1 δισ. Δολαρίων.

Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της πτώσης είναι η εκτόξευση της AbbVie με τη νέα της θεραπεία glecaprevir and pibrentasvir, που εμφανίζει ανταγωνιστική τιμή και είναι μικρότερης διάρκειας.

Το imatinib της Novartis, το οποίο σταδιακά έγινε το βέλτιστο φάρμακο για τη Novartis και είχε φέρει 3.323 δισ. δολάρια για την εταιρεία το 2016, άρχισε να αντιμετωπίζει γενικό ανταγωνισμό πέρυσι και το αντικαρκινικό φάρμακο έχασε 1.380 δισ. δολάρια σε πωλήσεις.

Τα αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα καρδιαγγειακά φάρμακα της Merck - Ezetimibe και Ezetimibe/ σιμβαστατίνη - έληξαν τον Απρίλιο του 2017. Τον Μάιο του 2010, η Merck και η Glenmark Pharmaceuticals συνήψαν συμφωνία που επέτρεψε στην Glenmark να ξεκινήσει μια γενόσημη έκδοση του Ezetimibe στα τέλη του 2016. Τα φάρμακα, που είχαν συνδυαστικές πωλήσεις ύψους 3.701 δισ. δολαρίων το 2016 αισθάνθηκαν πίεση το 2017 και οι πωλήσεις τους ήταν χαμηλότερες κατά 1,606 δισ. δολάρια ΗΠΑ, στα 2.095 δισ. δολάρια.

Σκεύασμα για το άσθμα, της GSK, το οποίο αναμενόταν να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από γνεόσημα το 2017, συνέχισε την πορεία του, καθώς ο FDA διαπίστωσε ανεπάρκειες στις εφαρμογές των Hikma, Mylan και Sandoz. Και οι 3 δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως από τον FDA για την έκδοση γενόσημου του φαρμάκου, που χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση του άσθματος και της ΧΑΠ, το οποίο έδωσε πωλήσεις ύψους 4.431 δισεκατομμυρίων δολ. το 2017.


Πηγή : iatronet