ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Tη διετία 2016-17 υπερτριπλασιάστηκαν τα κρούσματα ιλαράς

Όπως ανέφερε, ετησίως μέσω του εμβολιασμού αποτρέπεται η ιλαρά σε 2,7 εκατ. ανθρώπους, ο κοκίτης σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και δύο εκατομμύρια μωρά αποφεύγουν τον τέτανο.

Mολονότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές, υπάρχουν ακόμη πολλοί Ευρωπαϊοι που διστάζουν να εμβολιαστούν, δήλωσε ο Guido Rasi, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.


Όπως ανέφερε, ετησίως μέσω του εμβολιασμού αποτρέπεται η ιλαρά σε 2,7 εκατ. ανθρώπους, ο κοκίτης σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και δύο εκατομμύρια μωρά αποφεύγουν τον τέτανο. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί εξάλειψαν την ευλογιά και σταμάτησαν την πολιομυελίτιδα, μια τρομακτική ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια παιδιά, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Παρόλα αυτά, κατά την δήλωση του ίδιου, μεταξύ 2016 και 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο αριθμός των ατόμων που επλήγησαν από ιλαρά υπερτριπλασιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Από αυτά, το 86% δεν εμβολιάστηκε. Από τις αρχές του 2017, 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτή την ασθένεια, παρόλο που μπορεί εύκολα να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.

Μερικοί γονείς επιλέγουν ενεργά να μην εμβολιάσουν το παιδί τους. Αυτό έχει συνέπειες τόσο για τα άτομα όσο και για τη δημόσια υγεία. Σε ορισμένες κοινότητες, η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε κάτω από το 95%, το ποσοστό που απαιτείται για την προστασία του πληθυσμού.

Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ευάλωτες ομάδες, όπως μωρά, άτομα με ανοσοποιητική διαταραχή ή άτομα που λαμβάνουν θεραπεία κατά του καρκίνου. Δεν μπορούν να εμβολιαστούν οι ίδιοι, αλλά προστατεύονται όταν οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αυτούς εμβολιάζονται.

Η δουλειά μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δήλωσε ο Guido Rasi, είναι να διασφαλίσουμε ότι μόνο εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Το EMA έχει αυστηρούς κανόνες για την έγκριση εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλειά τους, οπότε οι δυσμενείς επιπτώσεις μπορούν να εντοπιστούν, να ερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα.


Πηγή : iatronet