ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η PRAC ξεκινά νέα έρευνα για τη μεθοτρεξάτη

Θα πραγματοποιήσει επισκόπηση για τον κίνδυνο σφαλμάτων δοσολογίας με το φάρμακο.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) ξεκίνησε μια επισκόπηση του κινδύνου σφαλμάτων δοσολογίας με τα φάρμακα μεθοτρεξάτης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκίνων και διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση κ.λπ.


Όταν χρησιμοποιείται για φλεγμονώδεις ασθένειες, η μεθοτρεξάτη λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα, ενώ για ορισμένους τύπους καρκίνου η δόση είναι υψηλότερη και το φάρμακο χρησιμοποιείται πιο συχνά. Τα λάθη έχουν οδηγήσει, μερικούς ασθενείς να λαμβάνουν λανθασμένα μια δόση κάθε μέρα αντί για κάθε εβδομάδα, με σοβαρές συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Παρόλο που έχει αναγνωριστεί για πολλά χρόνια ο κίνδυνος σφαλμάτων δοσολογίας, και σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπάρχουν ήδη μέτρα για τη μείωση αυτού του κινδύνου, εξακολουθούν να εμφανίζονται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την υπερδοσολογία, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων.

Ο ισπανικός οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας, ζήτησε από την PRAC να διερευνήσει περαιτέρω τους λόγους για τους οποίους εξακολουθούν να εμφανίζονται σφάλματα στη δοσολογία, προκειμένου να προσδιοριστούν και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψή τους.

Πηγή : iatronet