ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η μαστίχα Χίου ερευνάται για νέα ένδειξη-Στο πλαίσιο του προγράμματος "Mast4Health" του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Mast4Health», κατά το οποίο η μαστίχα Χίου μετατρέπεται σε κάψουλες, για να διαπιστωθεί η δράση της σε ασθενείς με λίπος στο συκώτι.
Σύμφωνα με το Δρ. Γιώργο Δεδούση, καθηγητή βιολογίας και επικεφαλής του προγράμματος, «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα περιέχει τα συστατικά της μαστίχας και να ελεγχθεί η πιθανή πρωταρχική δράση σε ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι και δεν είναι αλκοολικής αιτιολογίας.
Η διατροφική παρέμβαση με κάψουλες μαστίχας πραγματοποιείται ήδη εδώ και έξι μήνες σε Έλληνες, Σέρβους και Ιταλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.
Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου προϊόντος, ο Δρ. Δεδούσης αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ποντίκια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών της μαστίχας στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, μαζί με τη δική του ομάδα είχαν πραγματοποιήσει μια μικρή κλινική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του εντέρου, δηλαδή νόσο του Κρόουν, η οποία έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα από μία παρόμοια χορήγηση μαστίχας. Οι παραπάνω έρευνες ήταν η αιτία για την επιτυχή υποβολή του προγράμματος.
«Είναι σημαντικό για ένα ελληνικό προϊόν, όπως η μαστίχα, να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του προγράμματος, γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για αυτήν τη νόσο που είναι πολύ συχνή (το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών έχει λίπος στο συκώτι περισσότερο από το κανονικό», τονίζει ο Δρ. Δεδούσης, προσθέτοντας πως «είναι μία νόσος που συνδέεται με την παχυσαρκία και ως λαός είμαστε αρκετά παχύσαρκοι».
Ο τελικός στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δρ. Δεδούση, είναι να μπει στη φαρέτρα των κλινικών γιατρών άλλο ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι ελληνικό και να δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν.
Εκτός, όμως, από την Ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή του θα διερευνήσουν τα συστατικά της μαστίχας με τη βιολογική δράση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εντάξει τη μαστίχα Χίου στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές/επούλωση δερματικών πληγών.

Πηγή: farmakeutikoskosmos