Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Κ.Θεοδοσιάδης: Με προαπαιτούμενα η χορήγηση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Τις σαφείς θέσεις ότι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα είναι Φάρμακα και θα πρέπει να λαμβάνονται με τους ίδιους κανόνες ασφάλειας και προσοχής που ισχύουν και για τα συνταγογραφούμενα και ότι είναι αναγκαιότητα να καταργηθεί η ενδεικτική λιανική τιμή, διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης στην εναρκτήρια ομιλία του στην Ημερίδα με θέμα «Eυρωπαϊκό Πανόραμα : Αυτοφροντίδα και ο Συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού».


Ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε πώς ο ΠΦΣ συμμετέχει στη Ημερίδα αυτή που οργανώθηκε από το ΙΔΕΕΑΦ με την στήριξη της ΕΦΕΧ, με στόχο την επιστημονική αναβάθμιση του Φαρμακοποιού μέσω της επικαιροποιημένης γνώσης γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «ισχυρό μας όπλο είναι το πτυχίο μας. Ο μόνος που μπορεί να το απαξιώσει είναι ο κακός μας εαυτός και ο μόνος που μπορεί να το αναδείξει είναι ο Φαρμακοποιός μέσα από την συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης και ενημέρωσης ».
«Συμμετέχουμε με τα εξής προαπαιτούμενα –τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ :
- Αυτοφροντίδα και ΜΥΣΥΦΑ είναι στενά συνυφασμένες έννοιες .Και όταν αναφέρουμε ΜΥΣΥΦΑ είναι ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
- Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι Φάρμακα παραγόμενα , φυλασσόμενα και διακινούμενα με τις ίδιες προϋποθέσεις που αφορούν και στα υπόλοιπα φάρμακα.
- Εντάχθηκαν σε ειδική κατηγορία για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους και ίσως θα ήταν ορθό να ονομάζονται ΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ . Η μεθοδευμένη ένταξή τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αριθμός τους αυξάνεται όπως βέβαια αυξάνεται και η τιμή τους συνεχώς.
- Για την χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να λαμβάνονται όλες οι οδηγίες που αφορούν στα Φάρμακα
- Το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ περιέχονταν στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τότε είχαμε αντιδράσει σθεναρά. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και η «απελευθέρωση» οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους.»
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατήγγειλε την συνύπαρξη καπιταλιστικής και συγχρόνως σοβιετικής λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον καθορισμό των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ διότι για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στην φαρμακοβιομηχανία ενώ για την αναγραφόμενη «ενδεικτική λιανική τιμή» επί της
συσκευασίας καθιερώνεται οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών και σε δεκάδες δε περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής. Αναμένουμε ότι το Υπουργείο που έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό θα τον διορθώσει όπως έχει δεσμευθεί στον ΠΦΣ.
Η βιομηχανία θέλει να ρεφάρει τις πιέσεις των τιμών των αποζημιούμενων φαρμάκων και τις λοιπές επιβαρύνσεις (claw back, rebate κλπ) φαρμάκων με την «απελευθέρωση» των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ.Ο μεγάλος χαμένος αυτών των διαδικασιών είναι ο έλληνας ασθενής που πληρώνει όλο και πιο ακριβά τα ΜΥΣΥΦΑ που προμηθεύεται.
Άλλωστε όλοι οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν τις αυξήσεις που σε ορισμένα φάρμακα φθανουν και το 200% από την αρχή του προηγούμενου χρόνου όποτε και εφαρμόσθηκε η «απελευθέρωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης.
«Τα 11.000 φαρμακεία με ιδιοκτήτες επιστήμονες φαρμακοποιούς θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδιαμόρφωση του Συστήματος Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια τάση που ενισχύεται πανευρωπαϊκά» , κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Πηγή: pfs