ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ: Καλεί σε απολογία γιατρούς για φάρμακα που συνταγογράφησαν

Σε απολογία καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες ημέρες συμβεβλημένοι καρδιολόγοι, οι οποίοι συνταγογραφούν φάρμακαγια σακχαρώδη διαβήτη, άνοδο ουρικού οξέως, γαστροπροστασία ή και με εμπορική ονομασία με το αιτιολογικό ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι καρδιολογικά.
Ήδη από τα τέλη του 2016 η ΕΕΚΕ και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχουν στείλει επανειλημμένες επιστολές με τις οποίες ενημέρωσαν τον ΕΟΠΥΥ βάσει και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, ότι η αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπερουριχαιμία είναι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο των καρδιολόγων, αφού είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Με επιστολή προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Παν. Γεωργακόπουλο -η οποία κοινοποιείται στην ηγεσία του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμη- η ΕΕΚΕ ζητά από τον ίδιο, ως πνευμονολόγο, την επιστημονική του άποψη σχετικά με το αν ο σακχαρώδης διαβήτης και η άνοδος του ουρικού οξέως είναι παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και με ποια αιτιολογία δεν θα μπορούν να αναγράφουν οι καρδιολόγοι φάρμακα για τις ανωτέρω παθήσεις.
Η ΕΕΚΕ διερωτάται "πώς είναι δυνατόν άλλες ειδικότητες με λιγότερη εκπαίδευση από τα 2 χρόνια παθολογίας που κάνει ένας καρδιολόγος για να πάρει ειδικότητα, να μπορούν να γράφουν φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ο καρδιολόγος να καλείται σε απολογία, όπως εξάλλου σας έχουμε επισημαίνει και σε προηγούμενη επιστολή στις 1/6/2017. Καλούνται επίσης σε απολογία συνάδελφοι διότι αναγράφουν ρανιτιδίνη ή πραζόλες για γαστροπροστασία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παράλληλα με την λοιπή θεραπεία τους για καρδιολογικά νοσήματα, γεγονός που προβλέπεται όχι μόνο από επιστημονικής πλευράς, αλλά και βάσει των πρωτοκόλλων.
Τέλος καλούνται καρδιολόγοι σε απολογία διότι ενώ αναγράφουν φάρμακα με δραστική ουσία, παράλληλα στο πεδίο σχόλιο αναγράφουν και την εμπορική ονομασία των φαρμάκων που προτείνουν, όπως τους έχει προτρέψει να κάνουν και πειθαρχώντας στις προτάσεις του ΠΙΣ αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων που ανήκουν. Εξάλλου σας είναι γνωστή και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναφέρεται ότι δεν εμποδίζεται στους Ιατρούς να αναγράφουν και με εμπορική ονομασία".
Η ΕΕΚΕ καλεί τον υποδιοικητή για τελευταία φορά να πάψει τις χωρίς νομίμου ερείσματος επιβολές ποινών στους γιατρούς μέλη της, καθώς αυτές στερούνται παντελώς επιστημονικής βάσεως, ενώ παράλληλα οι γιατροί πειθαρχούν και στις προτάσεις των Ιατρικών τους Συλλόγων.

Πηγή: healthmag