ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μία μελέτη για τα ΜΥΣΥΦΑ που τα συμπεράσματά της αφήνουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα

Μία πρώτη γεύση από τα όσα πολύ ενδιαφέροντα θα ακουστούν το Σάββατο 21 Απριλίου στο πλαίσιο της ημερίδας «Ευρωπαϊκό Πανόραμα: Αυτοφροντίδα και ο συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού» δίνει με άρθρο του στο DailyPharmaNews, o Φαρμακοποιός και πρώην Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Καραγεωργίου.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ο κ. Καραγεώργιου αναφέρεται στα βασικά συμπεράσματα μελέτης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια στην εν λόγω ημερίδα και διατυπώνει ορισμένες πολύ σημαντικές παρατηρήσεις σε μία περίοδο που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πανευρωπαϊκά για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά σημεία που μένουν να διευκρινιστούν.
Ακολουθεί το άρθρο του κ. Καραγεωργίου:
Με γενικό τίτλο «Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στα κανάλια διανομής των ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη» (Effect of reforms of regulation on distribution channels in Europe) και συγγραφείς τους S.Vogler, L.Rainer, M.Haasis εγκρίθηκε από την ΓΣ της PGEU στις 22/3 η μελέτη που ανατέθηκε στο ερευνητικό ινστιτούτο της Βιέννης Gesundheit Osterreich Forschings Plannings GmbH.
H μελέτη θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά δημόσια στην Αθήνα, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην Αίγλη Ζαππείου, το Σάββατο 21/4.
Παρά την έντονη κριτική που δήχθηκε η μελέτη από ορισμένα μέλη του PGEU (Kouvariς, Lanzilotto) είναι η μόνη καταγραφή -και πραγματικό εργαλείο- των συνθηκών της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ που έχουν οι φαρμακοποιοί στα χέρια τους σήμερα.
Η μεθοδολογία της μελέτης στηρίζεται σε ερωτηματολόγια που σταλθήκαν σε όλα τα μέλη της PGEU και στα συγκριτικά αποτελέσματα από την ανάλυση συγκεκριμένων χωρών με περισσότερες η λιγότερες ρυθμίσεις. Το ζητούμενο πάντα είναι κατά πόσο έπρεπε να παραμείνουν η όχι οι ρυθμίσεις (οριοθετήσεις) των ΜΗΣΥΦΑ.
Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η 200 σελίδων μελέτη είναι:
1.Οι μεταρρυθμίσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες αξιολογήσεις όλων των επιπέδων (με μικρές εξαιρέσεις στη Σουηδία).
2.Τα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείου των ΜΗΣΥΦΑ χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλό επίπεδο ρυθμίσεων, χαμηλές υποχρεώσεις αναφορών και έλλειψη data.
3.Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ οδήγησε στην αύξηση των σημείων πρόσβασης αλλά όχι απαραιτήτως και σε αύξηση της προσβασιμότητας των ΜΗΣΥΦΑ. Γίνεται ιδιαίτερη ανάλυση στην επάρκεια των κωδικών και στην διαφορετικότητα των ωραρίων εργασίας.
Μείωση στις λιανικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν μπορεί να πιστοποιηθεί μετά την απελευθέρωση τους. Ο ανταγωνισμός τιμών αφορά μόνο ένα περιορισμένο φάσμα προϊόντων.
Νέες θέσεις εργασίας για φαρμακοποιούς πράγματι δημιουργήθηκαν όμως πρόκειται για περιοχές (κυρίως αστικές) με καλές αναλογίες εργασίας.
Τα φαρμακεία συνεχίζουν να προτιμώνται ως κανάλι διανομής των ΜΗΣΥΦΑ λόγω της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ειδημοσύνης που τα συνοδεύει. Ιδιαίτερη ανάλυση και σύγκριση γίνεται ανάμεσα στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Ακόμα και αυτοί που προχώρησαν νομοθετικά στις μεταρρυθμίσεις (regulators) αναγνωρίζουν τουsεν δυνάμει κινδύνους από την κακή χρήση ή την κατάχρηση των ΜΗΣΥΦΑ μετά την απελευθέρωσή τους.
Η μελέτη δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα κριτήρια του σημείου αλλαγής ενός φαρμάκου από συνταγογραφούμενο σε μη. Έτσι αποφεύγει να αναφερθεί και στους μηχανισμούς αξιολόγησης που υπάρχουν στα διάφορα κράτη-μέλη αλλά και στα δεδομένα που είναι η βάση των απελευθερώσεων.
Αποφεύγεται η ανάλυση για το που οφείλεται ο πολύ περιορισμένος ανταγωνισμός και για το ότι οι τιμές δεν έπεσαν όπως αναμενόταν. Εκεί που η μελέτη αναφέρεται στους φαρμακοποιούς δεν γίνεται ιδιαίτερη μνεία του διαχωρισμού των e-pharmacies και των e-shops ούτε φυσικά προτείνεται μεθ’ επιτάσεως εκείνο το logo των φαρμακοποιών που αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των καταναλωτών. Παρόλο που υπερθεματίζεται το μέρος της ασφαλείας των ΜΗΣΥΦΑ δεν ύπαρχου επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε το σημείο αλλαγής να είναι και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή από ΜΗΣΥΦΑ σε ξανα-συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο ήπιος τρόπος καταγραφών της μελέτης (θα μπορούσε ο ρόλος του φαρμακοποιού να είναι κυρίαρχος) μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι η μέχρι τώρα Γενική Γραμματέας της PGEU είναι πλέον ΓΓ της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραγώγων ΜΗΣΥΦΑ (AESGP) και με αυτήν την ιδιότητα θα παρουσιάσει στην Αίγλη μαζί με τον πρόεδρό της κ. Granz.
Πάντως την τελευταία φορά (2012) που ο ΠΦΣ διοργάνωσε μια ανάλογη εκδήλωση στον ίδιο χώρο, αυτή κατέληξε σε συμφωνία ανάμεσα στον ΠΦΣ (Θ. Αμπατζόγλου - Δ. Καραγεωργίου) και στην ΕΦΕΧ (Γ. Δόκιος - Β. Σερέτης) που έδινε όλο το βάρος για τα ΜΗΣΥΦΑ στον φαρμακοποιό και τα κράτησε στην κατάσταση αυτή του φαρμακείου μερί σήμερα. Στις εξελίξεις που εν τω μεταξύ επισυμβαίνουν μήπως είναι ευκαιρία ανανέωσης αυτής της συμφωνίας η οποία μάλιστα να γίνει ανάμεσα στη PGEU – AESGP και στον ΠΦΣ-ΕΦΕΧ. Ούτε η μελέτη, ούτε όμως και η PGEU δίνουν μεγάλη προσοχή στη σύνδεση ασφάλειας ΜΗΣΥΦΑ και διαφημίσεων. Ιδίως τώρα που υπάρχει καινούργια μεγάλη συζήτηση στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Δημήτρης Καραγεωργίου φαρμακοποιός.M.sc.

Πηγή: dailypharmanews