ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αβέβαιο το μέλλον της ενδεικτικής λιανικής τιμής στα ΜΗΣΥΦΑ

Παρελθόν δεν αποκλείεται να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον η πρόβλεψη αναγραφής ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Θεοδοσιάδης από το βήμα της ημερίδας «Eυρωπαϊκό Πανόραμα : Αυτοφροντίδα και ο Συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού».

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδοσιάδης αφού υποστήριξε πως οι φόβοι που είχαν εκφράσει εξαρχής οι φαρμακοποιοί για αύξηση των τιμών με την απελευθέρωση επιβεβαιώθηκαν. Οι Φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσαρεστημένους πελάτες, που διαμαρτύρονται για την απόκλιση της τιμής που πληρώνουν από την αναγραφόμενη λιανική τιμή. Δεδομένου ότι οι φαρμακοποιοί δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τιμής έχουν ζητήσει επανειλημμένως την κατάργηση της, κρίνοντας πως δεν αποδίδει.

Όπως τόνισε ο πρόεδρο του ΠΦΣ το Σάββατο, για«τον καθορισμό της χονδρικής τιμής έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στη φαρμακοβιομηχανία ενώ για την αναγραφόμενη «ενδεικτική λιανική τιμή» καθιερώνεται οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών και σε δεκάδες δε περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής».

Κάλεσε, λοιπόν, το Υπουργείο, που σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό, να τον διορθώσει, οπως έχει δεσμευθεί στον ΠΦΣ. Συγκεκριμένα με την κατάργηση της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής.

Το θέμα είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Virus, υπό εξέταση αλλά απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Βασικός προβληματισμός είναι κατά ποσο εν τέλει η ενδεικτική λιανική τιμή είναι απλά διακοσμιτική ή συγκρατεί, σε οποιοδήποτε βαθμό, τις τιμές και άρα αν είναι ορατός ο κινδυνος η αφαίρεση της να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ. Ερώτημα, δε, παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο ΟΟΣΑ αν το θέμα αυτο τεθεί τελικά. Μένει να φανεί…

Πηγή: Virus