ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Χάλκινο" στην ιλαρά η Ελλάδα

Η περιπέτεια των τελευταίων μηνών με την ιλαρά έφερε την Ελλάδα στην τρίτη θέση, με βάση τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη. Η ανησυχία δεν έχει τέλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre of Disease Preventionand Control, ECDC), οι «πρωταθλήτριες» χώρες, με βάση τα κρούσματα της ιλαράς από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα (με 4.012, 1.773 και 1.095 κρούσματα ιλαράς, αντίστοιχα).

Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εντοπίστηκαν άλλα 91 κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 2.591.
Θεωρητικά αυτή την εποχή θα έπρεπε να μιλάμε για ύφεση και η ιλαρά να μην εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα, αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να κρατάει την ανάσα της. Οι ειδικοί του ECDC υπογραμμίζουν την ανάγκη για εγρήγορση στη Γαλλία και στην Ιταλία, καθώς σε αυτές τις δύο χώρες τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γενικά, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων αντανακλά ένα μικρό ποσοστό του πραγματικού αριθμού που συμβαίνουν στην κοινότητα. Πολλές περιπτώσεις δεν αναζητούν υγειονομική περίθαλψη ή, εάν διαγνωστούν, δεν αναφέρονται. Επιπλέον, παρατηρείται χρονική καθυστέρηση ενός έως δύο μηνών στην αναφορά των κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR)
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του προφυλακτικού εμβολίου.

Πηγή: healthmag