ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η αυτοφροντίδα στο επίκεντρο της συζήτησης Ευρωπαίων και Ελλήνων φαρμακοποιών

Την ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ, με θέμα "Ευρωπαϊκό Πανόραμα: Αυτοφροντίδα και ο συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου, υποστήριξε Σύνδεσμος ΕΦΕΧ.

Στόχος του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διαρκής βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον πολίτη, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών ΠΦΥ.


Στην ημερίδα συμμετείχαν, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, κ. Σεραφείμ Ζήκας καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΧ κ. Βασίλης Σερέτης και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Οι προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων AESGP (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αυτοφροντίδας) και PGEU (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φαρμακοποιών), όπως επίσης και των Συνδέσμων Αυτοφροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, καθώς και εκπροσώπου του ΠΦΣ.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν οι κοινές δράσεις των αντίστοιχων συνδέσμων τις βιομηχανίας με τους συλλόγους των φαρμακοποιών σε άλλες χώρες τις ΕΕ. Η εμπειρία από αυτές τις χώρες αποτελεί πηγή έμπνευσης για να οικοδομηθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΦΕΧ και ΠΦΣ, εφόσον και οι δυο κοινωνικοί εταίροι πιστεύουν ότι η αυτοφροντίδα έχει θετικά πλεονεκτήματα για τους πολίτες, ελαφρύνει τη φαρμακευτική δαπάνη της χώρας και προάγει το ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του συμβούλου της ΠΦΥ.

Κοινή θέση όλων των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών χωρών ήταν η εξής, όπως αποτυπώθηκε στη διάρκεια των εργασιών:

«Tα ΜΗΣΥΦΑ έχουν σημαντικό ρόλο γιατί προσφέρουν οικονομικά καθώς και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Η αυτοθεραπεία ενισχύει την πρωτοβουλία των ασθενών να θεραπεύσουν ή να προλάβουν μικρής διάρκειας ή και χρόνιες παθήσεις, για τις οποίες είτε δεν χρειάζεται η παρέμβαση ιατρού είτε πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν μετά από μία αρχική ιατρική γνωμάτευση».

Συμπερασματικά, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, κύριος Γιώργος Δόκιοςδήλωσεότι «Όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι, Αρχές Υγείας, Φαρμακοποιοί και Φαρμακοβιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου η αυτοφροντίδα να αναπτυχθεί σωστά, όπως στις άλλες χώρες τις ΕΕ, προς όφελος των πολιτών».

Ξεχωριστή στιγμή της ημερίδας ήταν η τιμητική βράβευση στον Ομότιμο καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Νίκο Χούλη, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΕΦΕΧ κύριο Βασίλη Σερέτη. Ο Καθηγητής Ν. Χούλης, πέραν από την πανεπιστημιακή του δραστηριότητα συνεργάστηκε εποικοδομητικά με τις αρχές Υγείας στη σύνθεση της πρώτης λίστας ΜΗΣΥΦΑ και στη καθιέρωσή τους ως φάρμακα πρώτης ανάγκης για τον πολίτη.

Συγκινημένος ο κύριος Σερέτης παρέδωσε το βραβείο στον καθηγητή του και «πατέρα» του όρου ΜΗΣΥΦΑ, όπως δήλωσε.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ) εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΗΣΥΦΑ, των Συμπληρωμάτων Διατροφής, των Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης, των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των ομοιοπαθητικών. Τα μέλη του αντιπροσωπεύουν το 75% της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ και γενικότερα της αυτοθεραπείας.


Πηγή : onmed