ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προκαταρκτική για το θέμα της Novartis: Μπερδεύουν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής

Να συμφωνήσουν που διαφωνούν ως προς το αντικείμενο της Επιτροπής προσπάθησαν χθες το βράδυ κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Αυτός ήταν ο μόνος κοινός παρανομαστής στα όσα λέχθηκαν από τους εισηγητές των κομμάτων.
Στην χθεσινοβραδινή πρώτη συνεδρίαση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε ότι θα πρέπει «να κριθεί εάν ο φάκελος της υπόθεσης Novartis θα παραμείνει στην Βουλή ή θα επιστρέψει στην Δικαιοσύνη, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί η αρμοδιότητα του «κρίνοντος οργάνου». Και περιόρισε τις εργασίες της Επιτροπής μόνο στο αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας ξεκαθαρίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.
Αντιπολίτευση
Η δήλωση αυτή του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως δικαιώνει τους ισχυρισμούς τους για ένα πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης που θέλει να κλείσει στο «άρπα κόλλα» την υπόθεση αφήνοντας εκτεθειμένους τους 10 πολιτικούς, που έχουν παραπεμφθεί σε μια ομηρία πολιτικής κατασυκοφάντησής τους.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να εξετάσουμε σε βάθος αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα που αναφέρονται και μετά να δούμε εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλή ή όχι να τα εξετάσει.
Ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και "έχει πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει, δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να το κάνει η Επιτροπή από την αρχή, καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα, εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα, πριν μιλήσουμε για παραγραφές, θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας".
Εξέταση σε βάθος
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα από την αρχή σε βάθος και επί της ουσίας και για τα αδικήματα της απιστίας γιατί είναι ο συνθετικός κρίκος και για την δωροδοκία – δωροληψία και για το μαύρο χρήμα. Και τόνισε ότι εάν δεν γίνει αυτό, δεν θα νομιμοποιήσουμε την διαδικασία εκφυλισμού της Επιτροπής. Μίλησε για αντιφατική λογική εκ μέρους της πλειοψηφίας που από την μια να ζητά εξέταση και από την άλλη έρευνα επί διαδικαστικών ζητημάτων.
Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είπε ότι εν θα δεχθεί η Επιτροπή να προχωρήσει στην αυτοκατάργησή της. Αυτό θα την καθιστούσε ως μεγαλύτερη Επιτροπή λασπωτήριο όλων των εποχών και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν ο Κ. Φρουζής, το διοικητικό συμβούλιο της Novartis και να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα από το FBI.
Την ερχόμενη Παρασκευή ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Πηγή: iatropedia