ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σαρωτικοί έλεγχοι και στην ΕΣΔΥ για την υπόθεση Novartis

Από το μικροσκόπιο των ελεγκτών θα περάσει και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) εξαιτίας της υπόθεσης Novartis.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών οργάνων θα βρεθεί και η ΕΣΔΥ, καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι οδηγίες που έχουν δοθεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι να ξεσκονιστούν όλα τα αρχεία της σχολής για να διαπιστωθεί με τι τρόπο υπήρχε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία.


Υψηλόβαθμες πηγές έλεγαν πως τα κλιμάκια των ελέγχων έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζουν αρχεία και δεδομένα, αφού η Σχολή βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις να έχει συνεργασθεί με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην Υπόθεση Novartis και τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία.

Αυτό που αναζητούν οι αρχές είναι την πιθανή διαδρομή του μαύρου χρήματος και εάν έχουν δοθεί κονδύλια για εκδηλώσεις, προκειμένου να δωροδοκηθούν στελέχη της πολιτικής ή αξιωματούχοι του δημοσίου.

Άλλωστε με βάση και τη δικογραφία, σε πολλές περιπτώσεις άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση, κατηγορούνται πως αξιοποιούσαν εκδηλώσεις οι οποίες υπερτιμολογούνταν ώστε να μπορέσουν να προκύψουν χρήματα και να δοθούν σε πρόσωπα που επηρέαζαν το σύστημα.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, όπως τονίζουν πηγές ,γίνονται διασταυρώσεις λογαριασμών υψηλόβαθμων προσώπων με τιμολόγια που έχουν κοπεί από την εταιρεία. Εξάλλου πρόσφατα ανασύρθηκαν και όλα τα αρχεία από τον ΕΟΦ, οπότε και οι διασταυρώσεις που γίνονται θεωρούνται ιδιαιτέρως αξιόπιστες.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως η ΕΣΔΥ με βάση και το καταστατικό της, είναι σχολή που συνεργάζεται επίσημα με το υπουργείο Υγείας.


Πηγή : healthreport