ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οδηγίες για την αφρικανική σκόνη

Τις μέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση, πρέπει να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού.

Αφρικανικό είναι πάλι το σκηνικό στη νότια Ελλάδα. Η Κρήτη περισσότερο, αλλά και άλλες περιοχές, όπως η Αθήνα, έχουν καλυφθεί από πυκνό σύννεφο σκόνης, το οποίο έφεραν στη χώρα μας νότιοι άνεμοι από τη Σαχάρα.


Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά από το απόγευμα, αλλά ο γαλάζιος ελληνικός ουρανός θα είναι και πάλι ορατός από την Τρίτη.

Η Περιφέρεια Κρήτης συνιστά τα εξής:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Επίσης, για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Από το υπουργείο Υγείας έχει εκδοθεί η εξής οδηγία:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται πως η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα, τα οποία προκαλούν αναπνευστικά επεισόδια, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες και δερματίτιδες.

Οδηγίες

Τις μέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση, πρέπει να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι και να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.

Η χρήση ιονιστή για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή, ενώ πρέπει να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.

Με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας πρέπει να επικοινωνούμε με τον γιατρό.


Πηγή : iatronet