Σχόλιο PharmaTeam: Με έκπληξη διαβάζουμε ότι τα supermarket καθυστέρησαν την απόσυρση των ύποπτων συσκευασιών, παρά την εντολή απόσυρσης! Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα όπως φαίνεται εδώ. Διαβάστε και παρακάτω.
Χιλιάδες βρέφη σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν αρρωστήσει τα δώδεκα (!) τελευταία χρόνια από μολυσμένο με σαλμονέλα γάλα-σκόνη της γαλλικής εταιρίας Lactalis, ομολόγησε στο «Les Echos» ο διευθύνων σύμβουλος , Εμανουέλ Μπενιέ, συμπληρώνοντας με συντριβή πως ο γαλλικός επιχειρηματικός κολοσσός
κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή και την άδεια εξαγωγών!
«Εκατοντάδες εκατομμύρια κουτιά βρεφικού γάλακτος και χιλιάδες τόνοι προϊόντων της Lactalis στάλθηκαν σε περισσότερες από 80 χώρες (σσ: μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Πρόκειται για ένα τεράστιο υγειονομικό σκάνδαλο άνευ προηγούμενου», ανακοίνωσε η ένωση θυμάτων της εταιρίας, ύστερα από τις συνταρακτικές χθεσινές αποκαλύψεις του ίδιου του κορυφαίου στελέχους της, που δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση της καριέρας του».
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακάλεσε προσωρινά 57 είδη βρεφικού γάλακτος με την επωνυμία Frezylac, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του (www.eof.gr). Οι παρτίδες ανακλήθηκαν στην Ελλάδα (όπως στη Γαλλία και σε άλλες χώρες - συνολικά 12 εκατομμύρια κουτιά) όταν οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν την κατανάλωση και τις εξαγωγές συσκευασιών βρεφικού γάλακτος της Lactalis λόγω περιστατικών σαλμονέλωσης σε βρέφη από το στέλεχος Salmonella Agona, εντοπισμένο σε προϊόντα που είχαν παραχθεί σε εργοστάσιο της πόλης Κραόν, στη νότια Γαλλία.
Κλείνει τo εργοστάσιο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lactalis δήλωσε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά (ήδη είναι τυπικά άνεργοι οι 250 από τους 327 εργαζομένους), ομολογώντας ανερυθρίαστα πως ούτε η απόσυρση εφαρμόστηκε σωστά: «Μεγάλες ποσότητες γάλακτος καταναλώθηκαν και μετά την εντολή του Δεκεμβρίου, αφού οι επιστροφές αντιστοιχούσαν σε λιγότερες από τις μισές ποσότητες του συνολικού όγκου», είπε στη «Les Echos».
Υπόλογες γι' αυτή την εγκληματική παράλειψη θεωρούνται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Leclerc, Auchan, Carrefour και System U, που ομολόγησαν ότι κράτησαν για κάποιο διάστημα στα ράφια τους τα ύποπτα προϊόντα και μετά την εντολή απόσυρσης. Ως αποτέλεσμα έχουν δεχθεί ή πρόκειται να δεχθούν σωρεία αγωγών από τους γονείς και συγγενείς βρεφών -μαζί φυσικά με τη Lactalis. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε σοκ ήταν η ομολογία του Μπενιέ, ότι τα ύποπτα μολυσμένα προϊόντα κυκλοφορούσαν στην αγορά από το 2005 ως το 2017! Αρχικά το «ένοχο» εργοστάσιο ανήκε στην εταιρία Celia και αποκτήθηκε την επόμενη χρονιά από τη Lactalis - μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες βρεφικού γάλακτος στον κόσμο. «Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι τα μωρά κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα όλη αυτή την περίοδο (2005-2017)», είπε επί λέξει ο Μπενιέ, τινάζοντας στον αέρα την εμπιστοσύνη του κοινού στη διατροφική ασφάλεια της εταιρίας.
Μολύνθηκαν 200 μωρά
Χθες το Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 200 βρέφη στη Γαλλία μολύνθηκαν από Salmonella Agona μετά το 2005. Οι 141 περιπτώσεις αφορούν την αρχική χρονιά, οι 25 την περίοδο 2006-2017 και οι 38 τον Αύγουστο έως Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, οι 36 από τις 38 περιπτώσεις συνδέονται πέραν πάσης αμφιβολίας με το γάλα της Lactalis, μαζί με μία ακόμη στην Ισπανία και μία στην Ελλάδα - όπου το βρέφος ευτυχώς ανάρρωσε.
Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Lactalis επέρριψε την ευθύνη σε ιδιωτικό εργαστήριο (αγνώστου ταυτότητας...) που πραγματοποίησε πέρυσι 16.000 δοκιμές αμφίβολης αξίας σε παρτίδες βρεφικού γάλακτος, χωρίς να ανακοινώσει τίποτα το επιλήψιμο.
Πάντως, η Lactalis διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει την παραγωγή βρεφικού γάλακτος στα υπόλοιπα έξι εργοστάσιά της, προσπαθώντας να ελέγξει καλύτερα την ποιότητα των προϊόντων και να περιορίσει τις οικονομικές ζημιές και τον κοινωνικό αντίκτυπο.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος