Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Καταργούνται οι έντυπες συνταγές;

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Ένα βήμα πιο κοντά μπορεί να είμαστε στην κατάργηση των έντυπων συνταγών και στην εφαρμογή της άυλης συνταγής, της διαδικασίας κατά την οποία η εκτέλεση συνταγών θα γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά και οι ασθενείς δεν θα πηγαίνουν πλέον στα φαρμακεία με την έντυπη συνταγή στα χέρια.
Σύμφωνα με το onmed.gr, στο νομοσχέδιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, περιλαμβάνονται δύο τροπολογίες: η μία αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των κλινικών μελετών και η δεύτερη την κατάργηση των έντυπων συνταγών και το πέρασμα στις άυλες συνταγές!
Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο: «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», έχει συνταχθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Φεβρουαρίου. Εχθές, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος), η συζήτηση για το νομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της άυλης συνταγής θα είναι προφανώς η χρήση από όλα τα φαρμακεία της ψηφιακής υπογραφής, μέσω του usb token, για το οποίο πολλοί φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και έχουν ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.
Ωστόσο σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ αναφέρεται ότι προγραμματίζεται η υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής υπογραφής από τους χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ως εκ τούτου καλούνται γιατροί και φαρμακοποιοί να προχωρήσουν στην αίτηση απόκτησης του usb token έως 12/3/2018.
Σημειώνουμε ότι -όπως είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος- πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, η οποία «ενισχύεται και από το νέο κανονισμό προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά που θα επιτρέψει τη μείωση της γραφειοκρατίας, θα δημιουργήσει την αίσθηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτό».

Πηγή: farmakeutikoskosmos