ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προσεχώς φυλασσόμενες συνταγές και για αντιβιοτικά

Η λύση της φυλασσόμενης συνταγής στα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, φαίνεται να προκρίνεται από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο σειράς μέτρων για την περιστολή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στη χώρα.
Το μέτρο προανήγγηλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Ήδη φυλασσόμενη από τους φαρμακοποιούς συνταγή τηρείται για τα ναρκωτικά και για τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά, προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η διάθεση των φαρμάκων αυτών, σε όλα τα σημεία της ζήτησης, από την επίσκεψη στο γιατρό μέχρι την προμήθεια του φαρμάκου από το φαρμακείο.
Ο κ. Μπασκόζος σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. για αυτό το θέμα, τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι τραγική. Δεν είμαστε σε καλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν είμαστε και στη χειρότερη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα. Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν.
Έτσι ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με την νεοσύστατη επιστημονική εταιρεία ενιαίας υγείας One Health, που ασχολείται με το θέμα, τονίζοντας την ανάγκη διϋπουργικής συνεργασίας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε: "Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα κατά της μικροβιακής αντοχής. Ενεργοποιούμε τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή, ετοιμάζουμε την διυπουργική συνεργασία. Είναι θέμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει".

Πηγή: healthmag