ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων από σήμερα

Νέος κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων τίθεται σε ισχύ από σήμερα, μετά την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων στις 9 Φεβρουαρίου.
Η νέα λίστα καταρτίσθηκε από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, αφού ελήφθησαν υπόψιν οι νέες τιμές στο «Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης» και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 574/ Τεύχος Β’/ 21.02.2018.
Η νέα Θετική Λίστα (εδώ) έχει ισχύ από σήμερα 22.2.2018 και καταργεί τη Δ3(α)87526/2017 (ΦΕΚ Β΄4506/2017) απόφαση.
Στη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, σημειώνεται ότι με τη νέα λίστα δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις, αφού το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ δεν μεταβάλλεται, όπως καθορίστηκε με το Μ.Π.Δ.Σ. 2018-2021.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πέραν του επιτρεπόμενου, προσδιορισμένου για το τρέχον οικονομικό έτος, ορίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και τυχόν υπέρβαση θα καλυφθεί από τους παρόχους του φαρμάκου.
Η απόφαση επισημαίνει την ανάγκη συμπλήρωσης της "κίτρινης κάρτας" του ΕΟΦ σε περίπτωση παρατήρησης ανεπιθύμητων ενεργειών και συγκεκριμένα:
Σε περιορισμούς φαρμάκων όπου αναγράφεται «μέγιστη ανεκτή δόση» ως τέτοια ορίζεται η ημερήσια δόση του φαρμάκου σε υπέρβαση της οποίας εμφανίζεται δοσοεξαρτώμενη ανεπιθύμητη ενέργεια ή δυσανεξία, η οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται υποχρεωτικώς με αναφορά κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ.
Σε περιορισμούς φαρμάκων όπου αναγράφεται «δυσανεξία ή αντένδειξη» αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται με παράλληλη υποχρεωτική υποβολή «κίτρινης κάρτας».

Πηγή: healthmag