ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα 165 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των εμβολίων το 2017

Ιδιαίτερα ανοδικά κινήθηκε η αγορά των εμβολίων κατά το 2017, αποτελώντας μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων για τα ελληνικά φαρμακεία, το οποίο «ανταγωνίζεται» ακόμη και το ύψος των πωλήσεων των ΜΗΣΥΦΑ. Οι ήδη επιτυχημένες καμπάνιες από το 2016 για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο σε συνδυασμό με την ανησυχία για την ιλαρά, τόνωσαν την αγορά η οποία φαίνεται σε απόλυτα νούμερα να ενισχύθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αφορούν στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, πέρυσι διατέθηκαν συνολικά περί τα 4,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι 4,4 εκατομμύρια δόσεις το 2016, με το 30% αυτών, να αφορά στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν να ενισχυθεί κατά 14% και ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων από τα εμβόλια ο οποίος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 165 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν σε εκτιμήσεις βασισμένες στις μετρήσεις της IQVIA, ενώ υπάρχουν εκπρόσωποι του κλάδου που εκτιμούν το ύψος της αγοράς να είναι κατά 10% χαμηλότερο, χωρίς όμως να αμφισβητείται η ανοδική τάση τόσο το 2016 όσο και το 2017.
Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα στοιχεία, συνολικά από πλευράς όγκου, υπολογίζεται ότι τα εμβόλια που διακινήθηκαν πέρυσι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 8%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον υπερδιπλασιασμό των εμβολίων για την ιλαρά, όπως αναφέραμε ήδη. Με βάση λοιπόν τα συνδυαστικά στοιχεία για μια σειρά 44 εμβολίων, τα 18 σημείωσαν πέρυσι άνοδο, ενώ 20 ήταν εκείνα τα οποία παρουσίασαν μείωση. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν και 6 εμβόλια για τα οποία έχουμε στοιχεία πρώτη φορά το 2017 και κατά κύριο λόγο αποτελούν εξελιγμένες μορφές παλαιότερων εμβολίων.

Κατηγορίες
Όπως και το 2016 το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ήταν το Νο1εμβόλιο από πλευράς πωλήσεων με το συνολικό ύψος αυτών να φτάνει στα περίπου 41,5 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής, σημειώνοντας όμως ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 2016 και με περίπου 12 χιλιάδες δόσεις λιγότερες. Βάσει του όγκου του που έφτασε τις 659 χιλιάδες δόσεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πλέον διακινούμενων εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το εν λόγω σκεύασμα αποτελεί και το δεύτερο best seller σκεύασμα της πολυεθνικής εταιρείας που ανήκει.
Από πλευράς όγκου την πρώτη θέση κατέχει ένα "νέο" εμβόλιο για τη γρίπη το οποίο ανήκε μέχρι και το τέλος του 2016 στην κοινοπραξίας δύο κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ στο εξής εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο της μίας εξ αυτών και διακινείται από ελληνική εταιρεία. Το εν λόγω αντιγριπικό εμβόλιο σημείωσε πωλήσεις της τάξης των 1,1 εκατομμυρίων δόσεων αξίας 15 εκατ. ευρώ που το φέρνουν στην τρίτη θέση των πωλήσεων από πλευράς αξίας. Το εμβόλιο, αποτελεί εξελιγμένη μορφή παλαιότερου εμβολίου το οποίο εμφανίζεται το 2017 να απώλεσε το 95% των πωλήσεών του. Βέβαια το νέο εμβόλιο έχει υπερδιπλάσιες πωλήσεις από αυτές που είχε το παλιό το 2016
Στην τρίτη θέση από πλευράς όγκου βρέθηκε εμβόλιο για την ιλαρά το οποία μάλιστα υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις του σε σχέση με το 2016. Το συγκεκριμένο εμβόλιο που ανήκει πλέον στην εταιρεία η οποία ήταν η μία από τις δυο της προαναφερθείσας κοινοπραξίας, σημείωσε πωλήσεις της τάξης των 267 χιλιάδων δόσεων αξίας 3,7 εκατ. ευρώ.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται επίσης αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο ανήκει σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία γενοσήμων και off patent σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο εμβόλιο παρουσίασε σημαντική πτώση η οποία ήταν της τάξης του 46% στις 230 χιλιάδες δόσεις συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ένα ακόμη νέο αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο αποτελεί επίσης εξέλιξη παλαιότερου, με 229 χιλιάδες δόσεις αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της αγοράς, δεύτερο από πλευράς συνολικής αξίας πωλήσεων, είναι γνωστό εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο το οποίο εντάχθηκε τελικά υπό προϋποθέσεις στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το 2017 στο συγκεκριμένο εμβόλιο διακινήθηκαν περίπου 171 χιλιάδες δόσεις ήτοι 60.000 περισσότερες σε σχέση με το 2016, συνολικής αξία περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Τέταρτο από πλευράς αξίας ήταν το 2017 μικτό εμβόλιο (περιέχει δραστικές ουσίες προερχόμενες από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, το βακτήριο αιμόφιλος της γρίπης τύπου β, τον ιό της ηπατίτιδας Β κλπ) με 181 χιλιάδες δόσεις αξίας 12,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σχετικά άνοδο σε σχέση με το 2016, ενώ αντίστοιχο εμβόλιο βρίσκεται στην επόμενη θέση από πλευράς «τζίρου» με 8,3 εκατ. ευρώ, από άλλη όμως εταιρεία.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι ψηλά στις πωλήσεις βρίσκονται τα δύο «συγγενικά» εμβόλια για το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV από τη μία εκ των δύο εταιρειών της κοινοπραξίας με συνολικές πωλήσεις 107 χιλιάδων δόσεων αξίας 14,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: healthmag