Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Πράσινο φως σε φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση από την ευρωπαϊκή επιτροπή

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Πρόκειται για ένα από τα βασικά νέα φάρμακα της ελβετικής εταιρείας που πιθανότατα πλησίασε το 1 δισ. δολ. έσοδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες κυκλοφορίας του στην αγορά των ΗΠΑ.

Το πράσινο φως στο φάρμακο Ocrevus της Roche, που είναι για την καταπολέμηση της πολλαπλής σκλήρυνσης, έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters. Πρόκειται για ένα από τα βασικά νέα φάρμακα της ελβετικής εταιρείας που πιθανότατα πλησίασε το 1 δισ. δολ. έσοδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες κυκλοφορίας του στην αγορά των ΗΠΑ.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche, Severin Schwan, υπολογίζει ότι τα έσοδα του Ocrevus θα αντισταθμίσουν την πτώση των πωλήσεών της εταιρείας από τα τρία φάρμακά της κατά του καρκίνου Rituxan, Herceptin και Avastin που αποφέρουν τώρα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα οποία όμως χάνουν την προστασία των ευρεσιτεχνιών και αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερα αντίτυπα αντιπάλων.

"Μέχρι το Ocrevus, οι άνθρωποι με πρωταρχική προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν εγκεκριμένη θεραπεία για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου τους", τόνισε ο Gavin Giovannoni , καθηγητής νευρολογίας στο Barts και στο London School of Medicine and Dentistry, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Roche για τη μελέτη του φαρμάκου. Το OCREVUS χορηγείται κάθε έξι μήνες χωρίς την ανάγκη επαχθούς παρακολούθησης, επιτρέοντας στους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να σκέφτονται για τη θεραπεία τους κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS) επηρεάζει περίπου 700.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου 96.000 έχουν την πρωταρχική προοδευτική μορφή υψηλής ανικανότητας.

"Για τους ανθρώπους στην Ευρώπη που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, η έγκριση του Ocrevus από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της ασθένειάς τους", δήλωσε η Sandra Horning, MD, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche και επικεφαλής της Παγκόσμιας Ανάπτυξης Προϊόντων.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το Ocrevus σε όλες τις μελέτες φάσης ΙΙΙ ήταν οι λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον ήπιας έως μέτριας σε σοβαρότητα μορφής.

To φάρμακο έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Αυστραλία και την Ελβετία. Πάνω από 30.000 άτομα έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το Ocrevus μέχρι σήμερα.

Πηγή : iatronet