ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Κλείνει” εκκρεμότητες στην Υγεία η κυβέρνηση

“Αναβρασμός” επικρατεί στο χώρο της υγείας ενόψει των αλλαγών που φέρνει σε μια σειρά τομείς το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της γ΄αξιολόγησης.
Εισάγοντας διατάξεις που το αφορούν στο κείμενο με τα προαπαιτούμενα, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να επιταχύνει ρυθμίσεις που λόγω των αντιδράσεων που συναντούν βρίσκονται σε καθεστώς διαιώνισης. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η αξιολόγηση και αποζημίωση των νέων φαρμάκων, “αιχμή” της οποίας αποτελεί η πρόβλεψη αναθεώρησης όλου του καταλόγου. Διάταξη για την οποία
διατυπώνονται ενστάσεις τόσο από συλλόγους ασθενών όσο κι από τη φαρμακοβιομηχανία. “Γκρίνια” δημιουργούν και οι ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων, καθώς αφήνουν ανοιχτό το θέμα του ανώτατου ορίου λειτουργίας. “Αγκάθι” αποτελεί και η ρύθμιση που αφορά στην αναμόρφωση της νομοθεσίας που διέπει τους ιατρικούς συλλόγους, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίζεται αντιδραστικό από μια μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου.
Η Αριστοτέλους αξιοποιεί, ταυτόχρονα, τη συγκυρία για να τροποποιήσει το καθεστώς αδειοδότησης των απεικονιστικών εργαστηρίων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, να νομιμοποιήσει τη λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και να θεσπίσει την ηλεκτρονική κάρτα δότη του ΕΟΜ.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις που επηρεάζουν τους νοσηλευτές στο δημόσιο τομέα όπως είναι ο επανασχεδιασμός από μηδενική βάση των κριτηρίων χορήγησης του “ανθυγιεινού” επιδόματος, καθώς και άλλες που αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων όπως είναι οι αλλαγές στα πρωτοβάθμια σωματεία αναφορικά με την απεργία.
Με στάση εργασίας (από τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας) απαντούν στο νομοσχέδιο-“σκούπα” οι εργαζόμενοι σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν διάφορες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου: η ΑΔΕΔΥ καλεί στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε πορεία προς τη Βουλή, στις 17:00 η ΓΣΕΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις 18:00 το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Πηγή: Virus