ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η φήμη για ανατίμηση φουσκώνει τις παραγγελίες έως και 20%

Οι φαρμακαποθήκες, μπροστά στο άκουσμα της φήμης ότι ένα σκεύασμα ετοιμάζεται να ανατιμηθεί τρέχουν για να στοκάρουν με την παλιά τιμή.

Στη φήμη αγοράζεις, στην είδηση πουλάς. Ρητό της αγοράς, που ακολουθούν πιστά και οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες μπροστά στο άκουσμα της φήμης ότι ένα σκεύασμα ετοιμάζεται να ανατιμηθεί τρέχουν για να στοκάρουν με την παλιά τιμή, κερδίζοντας αξιόλογα ποσά από τη στιγμή που η νέα μεγαλύτερη τιμή περάσει στη συσκευασία του.


Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, μία φαρμακαποθήκη, αυξάνει την παραγγελία της κατά 10%-20%, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και ότι η εταιρεία θα δώσει όλη την επιπλέον παραγγελία που της ζητείται.

Παράγοντας από τον χώρο των φαρμακαποθηκών, μας ανέφερε ότι μετά την απελευθέρωση των Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, όλες οι φαρμακαποθήκες είναι σε ετοιμότητα, και μάλιστα έχουν ενισχύσει τα τμήματα πωλήσεών τους για να αδράξουν την ευκαιρία της φήμης, εκμεταλλευόμενες αφενός τις διασυνδέσεις που έχουν στις εταιρείες και αφετέρου το ρευστό που έχουν στα ταμεία τους. Με το άκουσμα της φήμης, λοιπόν, φουσκώνουν τις παραγγελίες στα σκευάσματα που αναμένονται οι ανατιμήσεις, για να κερδίσουν πολλαπλάσια.

Ανάλογη πολιτική, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό κάνουν και τα φαρμακεία, τα οποία είναι ελεύθερα να κάνουν απευθείας εμπορικές συμφωνίες με τις εταιρείες. Απλώς, σημειώνουν πηγές, δεν είναι το σύνηθες, καθώς ένα φάρμακο μέσα σε μία φαρμακαποθήκη μπορεί να ανακυκλωθεί μέσα σε 2 ημέρες έως και 2 μήνες, καθώς προμηθεύει ένα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων, ενώ σε ένα φαρμακείο μπορεί να κάνει να πουληθεί και 8 μήνες. Επίσης, μία φαρμακαποθήκη έχει τις υποδομές για να στοκάρει, κάτι που δεν ισχύει στο φαρμακείο και επίσης, η αποθήκευση σημαίνει αυτόματα αύξηση στο κόστος διαχείρισης και δέσμευση κεφαλαίων. Παράμετροι που έτσι όπως είναι τα οικονομικά δεδομένα των φαρμακείων σήμερα δεν ευνοούν το στοκάρισμα.

Ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, διαμορφώνονται και οι εκπτώσεις. Ο νόμος ορίζει ότι η έκπτωση επί του τιμολογίου μπορεί να φθάσει και το 10%. Πηγές υποστηρίζουν ότι αν η πληρωμή είναι μετρητοίς και ανάλογα βεβαίως και με τον όγκο της παραγγελίας, μπορεί η έκπτωση να ξεκινά από 3% και να ανεβαίνει.


Πηγή : iatronet