Αυξήσεις μέχρι και 200% στις τιμές χονδρικής έφερε η απελευθέρωση των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη δημοσιότητα με αφορμή το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επίσημη απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας.
Ο κ. Θεοδοσιάδης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΠΦΣ για τους υγειονομικούς συντάκτες ενόψει των εορτών έθεσε υπό αμφισβήτηση το βασικό σκεπτικό της απελευθέρωσης των τιμών των συγκεκριμένων φαρμάκων, τη μείωση των τιμών τονίζοντας ότι «πάντως σε κανένα φάρμακο αυτής της κατηγορίας δεν υπήρξε μείωση της τιμής. Έτσι για να απομυθοποιηθούν κάποιοι όροι».
Αντίθετα υπήρξε μια αύξηση που, όπως είπε «είναι σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των φαρμακοποιών. Οι μεν πρώτοι καλούνται να πληρώσουν ακόμη περισσότερο οι δε δεύτεροι αδυνατούν να μετακυλήσουν αυτές τις αυξήσεις στον ασθενή. Η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής αναγκάζει πολλές φορές τους φαρμακοποιούς να πωλούν και με ζημιά».
Σε ό,τι αφορά το πολυδιαφημισμένο παρατηρητήριο τιμών των ΜΥΣΥΦΑ που ευαγγελιζόταν το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεοδοσιάδης παρατήρησε ότι «δεν το έχουμε δει ακόμη. Ούτε έχει συσταθεί αλλά και δεν είχε και καμία αρμοδιότητα ουσιαστική παρά μόνο να παρατηρεί». Και συνέχισε ότι ο χορός των αυξήσεων δεν έχει τελειώσει καθώς «κάθε φαρμακοβιομηχανία, εάν θέλει αύριο το πρωί ανεβάζει τη χονδρική τιμή, την τιμή με την οποία πουλάει το φάρμακό της σε όποιο ύψος θέλει χωρίς να ρωτήσει κανέναν».
Κατηγόρησε δε το υπουργείο Υγείας ότι με την υπουργική απόφαση απελευθέρωσης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ λειτούργησε από τη μία τελείως φιλελεύθερα αφήνοντας τη βιομηχανία να καθορίσει τελείως ελεύθερα τις χονδρικές τιμές έχοντας όμως μία κρατικίστικη λογική καθορίζοντας την τιμή πώλησης του προϊόντος –θεωρητικά ελεύθερα αλλά ουσιαστικά υποχρεωτική αφού επί της συσκευασίας αναγράφεται ενδεικτική τιμή του προϊόντος, κάτι που περιορίζει τον φαρμακοποιό που σε κάποιες περιπτώσεις το πωλεί με ζημιά.
Και κατέληξε ότι «με απλά λόγια η απελευθέρωση στα ΜΥΣΗΦΑ ανάγκασε τον φτωχό ασφαλισμένο τον συνταξιούχο να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά αλλά η αλήθεια είναι μια. Ο ασφαλισμένος πληρώνει κι άλλα πολλά χρήματα».
Πηγή : dailypharmanews