ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι «εμμονές» Carone και το «αντίδοτο» των εθελούσιων μειώσεων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελευταία ανακοστολόγηση φαρμάκων του έτους, διαδικασία που και αυτή τη φορά έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στη φαρμακευτική αγορά. Το βαρύτερο πλήγμα φαίνεται πως έχουν δεχθεί και πάλι τα «φθηνά» φάρμακα, αλλά παρά τις τεκμηριωμένες ενστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας και τη στήριξη και της κυβέρνησης στο αίτημα για διορθώσεις σε τιμές που φαίνονται να «βουλιάζουν» ακόμη και χαμηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε., οδηγώντας σε φαινόμενα υποκατάστασης, η ομάδα του Giuseppe Carone εμφανίζεται αμετακίνητη.


Καμία διόρθωση τιμών προς τα πάνω, κανένα «αλεξίπτωτο» για οff patent και γενόσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο κ. Carone εμμένει στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται αλλά και στην άποψη πως οι μειώσεις τιμών είναι η «συνταγή» που θα επιτρέψει την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Η άρνηση του για διορθώσεις τιμών αποτέλεσε «μπουνιά στο στομάχι» της φαρμακοβιομηχανίας.

Η επιμονή του για τη διατήρηση των μειωμένων τιμών σε off patent προϊόντα (η νομοθεσία προβλέπει να λαμβάνουν το μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων στην Ε.Ε), ακόμα και όταν έχουν πέσει κάτι από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή, συμπαρασύρει και τα γενόσημα τους, των οποίων η τιμή πέφτει πιο κάτω του 65% της χαμηλότερης τιμής στην Ε.Ε. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω μειώσεις κατά τουλάχιστον 10% για τα γενόσημα αυτά.

Η στάση των θεσμών δεν φαίνεται να κάμφθηκε ούτε από την εδώ και 13χρονια ειλημμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη ως τιμή για φάρμακα στη χώρα μας.

Το μόνο «αντίδοτο» λοιπόν για τις φαρμακευτικές εταιρίες, κυρίως γενοσήμων, είναι η μέθοδος των εθελούσιων μειώσεων. Για την ακρίβεια πρόκειται περισσότερο για «θεραπεία που απαλύνει τα συμπτώματα» των μειώσεων, παρά για οριστική λύση.

Τις τελευταίες ημέρες στο site του Υπουργείου Υγείας έχουν ανέβει εθελούσιες μειώσεις για μόλις 8 κωδικούς, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως αυτός ο αριθμός θα εκτιναχθεί το επόμενο διάστημα, φθάνοντας ακόμη και τους 100. Λογικά, οι συγκεκριμένες μειώσεις θα περάσουν αυτόματα, με διορθωτική έκδοση, στο Δελτίο Τιμών που θα προκύψει από την ανακοστολόγηση η οποία είναι στην τελική ευθεία, αφού πέρασε και από την Επιτροπή Τιμολόγησης την Παρασκευή. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές ή καθυστερήσεις, το τελευταίο δελτίο τιμών του έτους θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πέραν, όμως, της αναστάτωσης που συνοδεύει και αυτή τη διαδικασία ανατιμολόγησης, δημιουργούνται και εύλογα ερωτηματικά για τη στάση που θα κρατήσουν οι Θεσμοί γύρω από τη συνολική αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης από το 2018, όπως έχει δεσμευθεί η Αριστοτέλους. Πληροφορίες αναφέρουν πως η απάντηση του κ. Carone σε σχετικό ερώτημα της φαρμακοβιομηχανίας στη μεταξύ τους συνάντηση δεν έπεισε τους εκπροσώπους της αγοράς για το θετικό των προθέσεων. Υποστήριξε ότι θα το εξετάσει, αλλά η αίσθηση των συμμετεχόντων στις συζητήσεις ήταν μάλλον αρνητική. Τι θα γίνει τελικά μένει να φανεί…


Πηγή : virus