ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στο μικροσκόπιο δυο επιτροπών τα οικονομικά της υγείας!

Στη συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής ανάμεσα στα υπουργεία υγείας και Οικονομικών με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του Συστήματος προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός!

"Πρόκειται για μια πολύ σημαντική καινοτομία που δίνει το «πολιτικό σήμα» ότι η Οικονομία της Υγείας είναι στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής και ότι η προτεραιότητα στην Υγεία είναι συνολική κυβερνητική υπόθεση", επισήμανε χαρακτηριστικά.


Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάταξης του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως οι αυξημένες ανάγκες που ακολούθησαν το νόμο για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων καλύφθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι φέτος εγκρίθηκαν επιπλέον 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατ. για λοιπές δαπάνες, 30 εκατ. για φάρμακο, και 10 εκατ. για αύξηση του ωρομισθίου των εφημεριών- υπερωριών.

Όπως λοιπόν εξήγησε, το όριο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα και το 2018 και μάλιστα για τα νοσοκομεία είναι αυξημένο σε σχέση με το αρχικό όριο του 2017 (1,711 δισ. το 2018 – 1,654 το 2017). Αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, που όμως αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.

«Από το 2016 οι εισπράξεις των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ και την Κοινωνική Ασφάλιση είναι το 35% των εσόδων τους ενώ όλη την προηγούμενη 4ετία ήταν περίπου το 8-10% (από 100 εκατ. κατά μέσο όρο που απέδιδε ο ΕΟΠΥΥ το χρόνο στα νοσοκομεία παρότι προϋπολογίζονταν πάνω από 700 εκατ., το 2016 έφτασε τα 530 εκατ. και το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ)», ανέφερε ο κ. Ξάνθος.

Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τον Οκτώβριο του 2017 υπήρχαν ως ταμειακό υπόλοιπο 522 εκατ. στα νοσοκομεία (με ληξιπρόθεσμα χρέη 505 εκατ. και 96 εκατ. στις ΥΠΕ).


Πηγή : iatronea