ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο!

Αυξήσεις φωτιά που ξεπερνούν ακόμη και το 200% έλαβαν πολλά φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή τα γνωστά ΜΗΣΥΦΑ. Μετά την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ από τις αρχές του 2017 που είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα, οι τιμές των σκευασμάτων είναι…ασυγκράτητες!

Παίρνουν την ανιούσα μέρα με την ημέρα, κάτι το οποίο είχε προβλέψει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και είχε επισημάνει με αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του.

Και βέβαια οι αυξήσεις των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ επιβαρύνουν τους Έλληνες ασθενείς καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπητους. Η άνοδος των τιμών πάντως είχε διαφανεί ήδη από το πρώτο 9μηνο του 2017.

Χαρακτηριστικό είναι πως γνωστό αναλγητικό- αντιπυρετικό πωλούνταν πριν την απελευθέρωση των τιμών στις 27.12.2016 στα 0,81 ευρώ ενώ στις 12.12.2017 η τιμή του αυξήθηκε 202,47% και έφθασε τα 2,45 ευρώ. Πρόκειται για τριπλασιασμό της τιμής του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Αντίστοιχα, σκεύασμα για παθήσεις του στοματοφάρυγγα από 1,40 στα τέλη του 2016 έφθασε στα 3,63 ευρώ στα τέλη του 2017 με αύξηση της τάξης του 159,29%.
Και οι αυξήσεις συνεχίζονται σε γνωστά ΜΗΣΥΦΑ που ξεκινούν από 3% και φθάνουν στο 48% στα περισσότερα φάρμακα που κάνουν και τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη αγορά των σκευασμάτων χωρίς συνταγή.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές είχαν ως βασικό επιχείρημα για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ότι ο ανταγωνισμός θα επιφέρει μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Κάτι που βέβαια δεν απεδείχθη στην πράξη…


Πηγή: healthreport