ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το φιάσκο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - Όλοι δυσαρεστημένοι!

Σε φιάσκο εξελίσσεται η μετάβαση από τη χειρόγραφη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μετατρέποντας την καθημερινότητα των γιατρών σε πραγματική… κόλαση! Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ανεπαρκές, χρονοβόρο και πολύ συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε γιατρούς και ασθενείς.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση καθ΄ υπόδειξη των δανειστών, επιχειρεί να εξοικονομήσει πόρους, μετατρέπει τους γιατρούς σε … γραφιάδες. Αντί να δημιουργούνται συνθήκες πρόσφορες για το συμφέρον των ασθενών, ο εκάστοτε γιατρός καταναλώνει άσκοπα χρόνο για να γράφει συνταγές τόσο για φάρμακα, όσο και για αναλώσιμα, δημιουργώντας εύλογο εκνευρισμό! Και μάλιστα σε καθημερινή βάση.


Απoρίας άξιο είναι ποιοι «εγκέφαλοι» χωρίς τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στο σύστημα ΗΔΙΚΑ προχώρησαν στην εφαρμογή και λειτουργία του, ενώ είναι ανέτοιμο να υποστηρίξει τον τεράστιο όγκο των ασθενών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τεχνική υποστήριξη του συστήματος ΗΔΙΚΑ είναι ανεπαρκής και οι γιατροί αδυνατούν να έρθουν σε επαφή με τους τεχνικούς για να επιλυθούν συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα. «Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα!» καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι γιατροί, οι οποίοι καλούνται να κάνουν και τον τεχνικό πληροφορικής…

Ερωτήματα εγείρει και το γεγονός ότι από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η …. άκρως αυτή «πετυχημένη» πλατφόρμα, έχει αλλάξει ήδη 3 φορές εταιρία τεχνικής υποστήριξης. Και μπορεί να αλλάζουν οι εταιρίες, ωστόσο λύση δεν υπάρχει! Τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά χειροτέρεψαν κιόλας από τη στιγμή που εκτός της συνταγογράφησης φαρμάκων, προστέθηκε και μία ακόμη διαδικασία. Αυτή της σύνταξης και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για αναλώσιμα υλικά.

Παίρνουν Usb … ψάχνουν κωδικούς

Ο εκσυγχρονισμός των γιατρών δεν έχει τέλος! Πλέον όλοι οφείλουν να προμηθευτούν και το Usb token. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπήρχε μία ειδοποίηση που καλούσε μη προσωποποιημένα όλους τους γιατρούς να κάνουν αίτηση για να παραλάβουν το ΧΡΥΣΟ usb. Τι είναι αυτό το Usb Token; Είναι ένα στικάκι που θα δουλεύει σαν ηλεκτρονικό κλειδί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τότε, λοιπόν, πριν 2 χρόνια ορισμένοι εύπιστοι γιατροί είχαν συμπληρώσει την αίτηση, είχαν παραλάβει το Usb και είχε έρθει με sms στο κινητό τους ένας κωδικός PIN, απαραίτητος για να τεθεί σε λειτουργία. Μέχρι εδώ καλά. Δύο χρόνια πέρασαν και δεν προχώρησε τίποτα. Όσοι ήταν τότε τυπικοί, την πάτησαν! Γιατί; Γιατί τώρα που οι ιθύνοντες αποφάσισαν την αποκλειστική χρήση του Usb Token θέτοντας χρονικό όριο (τουλάχιστον αίτησης) μέχρι αύριο – 12 Δεκεμβρίου, όσοι δεν βρίσκουν τους κωδικούς που τους είχαν σταλεί πριν … δύο χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και από την τσέπη τους, προκειμένου να τους σταλεί νέο Usb και συνεπώς και νέοι κωδικοί.

Μιλάμε για απόλυτη οργάνωση….


Πηγή : healthweb