ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχεται η άυλη συνταγή το 2018!

Ο τομέας της ηλεκτρονικής υγείας αρχίζει να αποκτά θέση και ισχύ στη διοίκηση και στην οικονομική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, ενώ αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο υπηρεσιών και διακυβέρνησης. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος, σε ομιλία του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές δημόσιας υγείας που οργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Μιλώντας για τα οφέλη του πολίτη από όλα τα έργα ψηφιακής υγείας που λειτουργούν σήμερα και από αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2018, αναφέρθηκε και στην άυλη συνταγή:
«Ο πολίτης θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακοποιό της γειτονιάς του, χωρίς την έντυπη συνταγή, καθώς περνάμε πλέον στην εποχή της άυλης συνταγής. Η αλλαγή αυτή, την οποία ενισχύει και ο νέος κανονισμός προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, θα επιτρέψει τη μείωση της γραφειοκρατίας, θα δημιουργήσει την αίσθηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτό».

Τι είναι η άυλη συνταγή;
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Γιάννης Μακρυγιάννης, που μίλησε στο περιοδικό Health 2017 για τη μεγάλη αυτή αλλαγή που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο: «Δεν θα χρειάζεται καν η συνταγή. Θα σκανάρει ο φαρμακοποιός το φάρμακο και το κουπόνι. Έτσι στο σύστημα, μέσω του ΑΦΜ, θα φαίνεται σε ποιον ασθενή χορηγήθηκε το φάρμακο, από ποιο φαρμακείο και από ποιον γιατρό».
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής της άυλης συνταγής, η αποθήκευση των συνταγών και η εκκαθάρισή τους, που πολλές φορές διαρκεί για μήνες, δεν θα χρειάζεται. Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω ψηφιακού συστήματος και θα αποθηκεύονται σε πραγματικό χρόνο όλες οι πωλήσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία, είτε αυτά χορηγήθηκαν μέσω της κοινωνικής ασφάλισης, είτε πληρώθηκαν εξολοκλήρου από τον ίδιο τον ασθενή.
Βασική προϋπόθεση προφανώς για την εφαρμογή της άυλης συνταγής θα είναι η χρήση από όλα τα φαρμακεία της ψηφιακής υπογραφής, μέσω του usb token, το οποίο όμως προς το παρόν οι φαρμακοποιοί –εκτός των μελών του Φ.Σ. Αττικής– αρνούνται να παραλάβουν, έως ότου δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση του (περισσότερες πληροφορίες για τις σχετικές θέσεις των φαρμακοποιών δείτε εδώ και εδώ).