ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ίσως ακόμη και από τον... Νοέμβριο του 2018 ο νέος τρόπος ανατιμολόγησης των φαρμάκων!

Έως τη ριζική αλλαγή του ισχύοντος νόμου περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων ήταν, από πολύ καιρό, αποφασισμένος να φθάσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εν όψει της, τρέχουσας πλέον, δεύτερης για το 2017 ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Την αλλαγή του ισχύοντος νόμου περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων ζητούν μετ' επιτάσεως τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), καθώς οι δύο φορείς της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας εκτιμούν ότι ο ισχύων σχετικός νόμος επιβάλλει την δραστική μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων έως την τιμή του 1 ευρώ και των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων έως την τιμή των 3 ευρώ.


Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε η φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα πυρ ομαδόν από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να δέχεται από χθες το πρωί ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος κατηγορείται για άκαμπτη στάση σχετικά με την ανατιμολόγηση των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Έτσι, η τρέχουσα ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλές τιμές για τα γενόσημα, όπως και για τα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα χειρότερα, ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη έτοιμες «οικειοθελείς» μειώσεις τιμών, οι οποίες αφορούν περίπου 300 γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όσον αφορά τις βολές, οι οποίες εξαπολύονται κατά του Τζουζέπε Καρόνε, φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι πως αυτές έχουν ως πραγματικό στόχο τον Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είχε αφήσει από πολύ καιρό να «διαρρεύσει» ότι ο ίδιος θα δώσει σκληρή μάχη με το κουαρτέτο, προκειμένου να μην εφαρμοσθεί ο ισχύων νόμος για την ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην τρέχουσα, δεύτερη για το 2017 ανατιμολόγησή τους, εν τούτοις φαίνεται ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επικράτησαν, εν τω μεταξύ, πιο ψύχραιμες απόψεις.

Έτσι, ο Ανδρέας Ξανθός διαμηνύει πλέον ότι ο ισχύων νόμος περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα εφαρμοσθεί κανονικά, ενώ οι όποιες αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα επέλθουν, ίσως, από το πρώτο για το 2018 δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ο Ανδρέας Ξανθός έχει ήδη διαμηνύσει επίσης ότι το μόνο το οποίο θα κάνει δεκτό θα είναι οι «οικειοθελείς» μειώσεις τιμών σε μεγάλη σειρά γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων και, πέραν τούτου, ουδέν.


Πηγή : dailypharmanews