ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δυνατότητα εξοικονόμησης 1 δισ. στα φάρμακα χωρίς ελλείψεις στους ασθενείς


Με τα ελληνικά δεδομένα, από εξορθολογισμό της χρήσης και χωρίς να λείψει κανένα φάρμακο απ΄ αυτούς που το έχουν ανάγκη, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση 1 δισ. Όμως κάθε μπάλωμα, σε ένα λάθος ρυθμιστικό πλαίσιο, επιβαρύνει επικίνδυνα το σύστημα υγείας.Οι επιχειρούμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις κινδυνεύουν να επιβαρύνουν το σύστημα, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τιμολόγηση αποδυναμώνει τη δυνητικά θετική επίδραση των υπολοίπων μέτρων.
Τα παραπάνω τόνισε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκαςμιλώντας στο συνέδριο Τιμολόγησης και Αποζημίωσης που οργάνωσε η Boussias Communications, με θέμα "Στο κατώφλι μια νέας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής".
Ο κ. Πενταφράγκας αναλύοντας τη θέση του, διερωτήθηκε: "Σε ποιά λογική υπακούει η επιβολή clawback στα γενόσημα;", για να προτείνει στη συνέχεια άμεση κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα καινοτόμα φάρμακα και του clawback στα γενόσημα.
Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων και της ισορροπίας, εις όφελος των πολιτών.
"Από τα περισσότερο σημαντικά, οι δανειστές μέσω των Θεσμών, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη συνταγογράφηση και τις υποχρεωτικές επιστροφές. Πού οδηγηθήκαμε; Μονοδιάστατα σε μειώσεις τιμών και το αποτέλεσμα αυτού, πληρώνεται σε rebate και clawback. Πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι το σύστημα, αυτό;", διερωτήθηκε και πάλι για να τονίσει ότι "με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που επέβαλαν οι Θεσμοί τα έτη 2013 - 2014 παρατηρήθηκε ανάπτυξη στην κατανάλωση φαρμάκων κατά 228%, φέρνοντας την Ελλάδα στη 2η θέση από πλευράς κατά κεφαλήν κατανάλωσης στον ΟΟΣΑ.
Και τον επόμενο χρόνο, το 2015, πιάνουμε την 1η θέση με ανάπτυξη +300% και συνεχίζεται και το 2016 και η ανάπτυξη αυξάνεται στο 312%
Αυτή είναι η επίπτωση των μέτρων. Να μην πω γι΄ αυτό το λόγο σχεδιάστηκαν τα μέτρα.
Και περιμένουμε διείσδυση των γενοσήμων.
Και πάλι καλά είμαστε σ ε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Και εξακολουθούμε να ακούμε τους θεσμούς ότι τα φάρμακα είναι ακριβά και πρέπει να ρίξουμε τις τιμές για εξοικονομήσεις.
Πόσο παρακάτω να πέσει από το 84% και σε ποιά άλλη χώρα είχαν αυτές τις μειώσεις;
Η πραγματική σύγκριση τιμών γίνεται μετά από τα rebate και clawback", κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας.
Στην ομιλία του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο πρόβλεψης και όχι μέσο μέτρησης της αγοραστικής δύναμης του Οργανισμού. "Ποια αγοραστική δύναμη;" είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: "Αν δε φτάσουν, δεν μπορούμε να τον αναπροσαρμόσουμε";
Είναι άκαιρο αν θα έχουμε προβλήματα το 2018, αν θα μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασθενών. Εκεί που πρέπει να στρέψουμε προσοχή μας, είναι ο χώρος που παράγονται οι δαπάνες, εκεί που συνταγογραφείται το φάρμακο, οι εξετάσεις, εκεί που γνωματεύονται οι παροχές.
Η πολιτική μας και του υπουργείου, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ πρέπει να στραφεί σε δομικές παρεμβάσεις να μην υπάρχει διασπάθιση χρήματος ή άσκοπη συνταγογράφηση.
Ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου σημείωσε πως δεν έχει μονοσήμαντη σχέση η λιτότητα απέναντι στην υγεία. Πρόσθεσε πως πέραν των μνημονίων έπρεπε να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, ως αποτέλεσμα της λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, και υπογράμμισε πως υπάρχουν άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο, με 25-27% ανεργία, 2 εκ. ανασφάλιστους, που από πέρυσι καλοκαίρι έχουν κάλυψη, και βέβαια δημοσιονομικό κόστος. Και κατέληξε λέγοντας: "κάναμε επιτροπή διαπραγμάτευσης, κάνουμε τώρα επιτροπή στο πλαίσιο του ΗΤΑ".
Από την πλευρά του ΙΦΕΤ ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πανταζής, συντονίζοντας τη συζήτηση, επεσήμανε πως στην Ε.Ε., προβλέπεται από τις καταστατικές της ρυθμίσεις να κάνει αξιολογήσεις των οικονομικών πολιτικών στην υγεία. Και ενώ ζητήθηκε από μια σειρά από ΜΚΟ, δεν έγινε ποτέ.
Ο Γιάννης Νάτσης, Manager πολιτικής για την καθολική πρόσβαση και τα προσιτά φάρμακα, στην Ευρωπαϊκή συμμαχία δημόσιας υγείας (EPHA), κατά την ομιλία του, εξέφρασε την έκπληξή του για το πόσο γρήγορα κινούνται οι χώρες που μετέχουν στη Διακήρυξη της Βαλέτας, τη στιγμή που στην αντίστοιχη σύμπραξη Beneluxa μιλούν ακόμη και την ίδια γλώσσα και δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο οργάνωσης.
Αν αυτές οι 8 χώρες αντέξουν να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση ως μία ενιαία οντότητα, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Αναφερόμενος στο θέμα της πρόθεσης της Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα ογκολογικό της φάρμακο, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δημοσιοποιούν τέτοιες προθέσεις. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει στην Ολλανδία, όπου το ολλανδικό κοινοβούλιο απάντησε ότι κανείς δεν πιστεύει αυτές τις απειλές.
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα παντελώς ανοχύρωτη σε θέματα αξιολόγησης, τόνισε ότι η θέσπιση επιτροπής ή φορέα ΗΤΑ δεν είναι μόνο για τη μείωση των τιμών, αλλά πρωτίστως για τον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης.
Χαρακτήρισε τα γενόσημα πάρα πολύ σημαντικά, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του ΕΜΑ και πόσο συμβαδίζει με τις πολιτικές των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, ενώ κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να ξεκινήσει και συζήτηση για νέα μοντέλα, σε ένα πιο μακροχρόνιο επίπεδο.

Πηγή: healthmag