ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ένα στα τρία αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται για την πάθηση που συνταγογραφείται

Ένα στα τρία αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται σε ενήλικες αφορούν άλλες παθήσεις ή ενδείκνυται σπάνια η χρήση τους! Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις χειρουργημένους ασθενείς σε ελληνικά νοσοκομεία δεν λαμβάνουν αντιβιοτικό σχήμα στην σωστή διάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), στο 88,5% των χειρουργημένων ασθενών στο πλαίσιο της περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης χορηγήθηκε το κατάλληλο αντιβιοτικό σχήμα. Ωστόσο, μόνο στο 34,6% των περιπτώσεων δόθηκε στη σωστή διάρκεια.


Φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών που ήδη διανύουμε (13-19 Νοεμβρίου) και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου) βρίσκουν τη χώρα σε δυσχερή θέση, με το αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να προειδοποιεί «ο χρόνος μας με τα αντιβιοτικά τελειώνει».

Το φετινό μήνυμα της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι ότι «η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας», σε μία προσπάθεια να κινητοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση όχι μόνο οι επαγγελματίες υγείας, αλλά εξίσου και οι φαρμακοποιοί, οι δημόσιοι φορείς και οι πολίτες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «διανύουμε την εποχή της ΠανΑντοχής, αφού σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae που απομονώθηκαν το 2016, αφορούσε σε στελέχη του μικροβίου ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, που χαρακτηρίζονται ως «προωθημένα» αντιβιοτικά.

Ανησυχητικά υψηλό (ξεπερνά το 10%, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι μικρότερο του 1%) είναι και το ποσοστό των λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae, από στελέχη του ιού ανθεκτικά από τις καρβαπενέμες και την κολιστίνη, μία από τις ελάχιστες εναλλακτικές θεραπείες για λοιμώξεις. Στα θετικά είναι η μικρή υποχώρηση που καταγράφηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2013, στην αντοχή της Klebsiella pneumoniae στις τρίτης γενιάς κεφαλοσπορίνες, φλουοροκινολόνες και αμινογλυκοσίδες, στη χώρα μας (μειώθηκε σε επίπεδα κάτω του 50%).


Πηγή : healthview