ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοποιοί : ‘’Σώγαμπροι’’, η λύση της επιβίωσης

Στη λύση της συστέγασης προχωρούν ολοένα και περισσότερα φαρμακεία, καθώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το 12% των φαρμακείων, επί συνόλου 10.500 που είναι πανελλαδικά επιβιώνει σήμερα χάρις στη συστέγασή τους με άλλα φαρμακεία.
Παράγοντας του κλάδου, μας επεσήμανε ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, καθώς ο τζίρος βρίσκεται σε σταθερή πτώση. Συγκριτικά με πέρυσι, έχει πέσει 7-8% σε μηνιαία βάση. Πριν από ένα χρόνο και κάτι, ο μέσος όρος των μηνιαίων πωλήσεων που πραγματοποιούσε ένα φαρμακείο ήταν της τάξεως των 18.000 ευρώ και σήμερα έχει πέσει κάτω από 17.000 ευρώ. Η περαιτέρω πτώση του τζίρου θεωρείται βέβαιη και με το Νέο Δελτίο Τιμών που επί του παρόντος βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά πάνω από 3.200 σκευάσματα. Με κάποιους υπολογισμούς, η μέση πτώση στην χονδρική τιμή υπολογίζεται σε 3%, ενώ στη λιανική φθάνει το 3,9%.
Φαρμακοποιός, μας ανέφερε την περίπτωση γενοσήμου που η χονδρική του τιμή πέφτει στα 53 λεπτά για να φθάσει η λιανική του στα 65 λεπτά (συν 30%). Και με αυτή τη τιμή, αναφέρει η πηγή μας, ο φαρμακοποιός πρέπει να διαχειριστεί το σκεύασμα και να το διακινήσει. Είναι τραγικό, λέει ο ίδιος, αν κανείς σκεφτεί ότι ένας καφές κοστίζει το λιγότερο 1,5 ευρώ και άρα ο φαρμακοποιός πρέπει να πουλήσει 10 τέτοια σκευάσματα για να μαζέψει τα λεφτά του καφέ.
Υπό την σκέπη αυτών των δεδομένων, τα περιθώρια των φαρμακοποιών να αντέξουν από την μία τις μειώσεις τιμών και να αντεπεξέλθουν από την άλλη στις αυξημένες τους υποχρεώσεις, είναι σχεδόν μηδενικά. Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο φαρμακοποιός βάζει στην τσέπη του περίπου το 4% του τζίρου που κάνει, δηλαδή 650-700 ευρώ το μήνα. Ποσό που εξηγεί και την επιλογή πολλών να γίνουν ‘’σώγαμπροι’’ σε άλλα φαρμακεία. Όπου σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μισθό –μπορεί και όχι αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουν τον βραχνά των λειτουργικών εξόδων- ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να πετύχουν και ένα ποσοστό συμμετοχής 15% επί των πωλήσεων που κάνει το νέο φαρμακείο.

Πηγή: iatronet