ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ευρωπαϊκό βραβείο για την προώθηση των εμβολιασμών

Τις τρεις ΜΚΟ που θα λάβουν τα τρία χρηματικά βραβεία για τη συμβολή τους στις προσπαθειες προώθησης του εμβολιασμού, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Ο Vytenis Andriukaitis ανακοίνωσε τις τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βραβεύονται στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Πολιτικής Υγείας, στις Βρυξέλλες.
“Η ανοσοποίηση του πληθυσμού εναντίον νοσημάτων που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια είναι ένα από τα πιο αποδοτικά μέτρα δημόσιας υγείας, που ειναι διαθέσιμα σήμερα. Ωστόσο, δυστυχώς πληθαίνουν λανθασμένες αντιλήψεις και σκεπτικισμός γύρω από την ανάγκη για εμβολιασμό . Ο ρόλος των ΜΚΟ στη διασφάλιση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης είναι κρίσιμος. Οι ΜΚΟ που βραβεύονται σήμερα πρέπει να νιώθουν περήφανες για τη συνεισφορά τους στη βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω του εμβολιασμού. Στόχος του βραβείο δεν είναι μόνο η επιβράβευση των παρελθουσων επιτυχίων αλλά και η ενθάρρυνση της συνέχισης της προσπάθειας”, δήλωσε ο κ. Andriukaitis.
Τη λίστα με τις 10 υποψήφιες ΜΚΟ ειχε ανακοινώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας του Gastein.
Το βραβείο των 20 χιλιάδων ευρώ έλαβε η Διεθνής Επιτροπή Φοιτητών Ιατρικής της Σλοβενίας (SloMSIC Ljubljana) για την πρωτότυπη ενημερωτική καμπάνια εναντίον των ενδοιασμών απέναντι στα εμβόλια, “Project Immuno”. Προκειμένου να αυξήσουν την ενημέρωση του κοινού γύρω από τη σημασία των εμβολίων, οι φοιτητές ιατρικής διοργάνωσαν, παράλληλα με την ετήσια καμπάνια για την εποχική γριπη, εργαστήρια για μελλοντικούς γονεις και μαθητές λυκείου. Επιπλέον, η SloMSIC παροτρύνει άλλες οργανώσεις φοιτητών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να διοργανώσουν ανάλογες δραστηριότητες.
Το δεύτερο βραβείο των 15 χιλιάδων ευρώ έλαβε το Εθνικό Δικτυο Διαμεσολάβησης Υγείας της Βουλγαρίας (NNHM) για την καμπάνια “Εμοβλιαστική προφύλαξη μέσω ιατρικής διαμεσολάβησης στην Κοινότητα των Ρομά”, στο πλαίσιο της οποίας διαμεσολαβητές υγείας προσεγγίζουν πληθυσμούς Ρομά και εκπαιδεύουν επαγγελματίες.
Το 3ο βραβείο των 10 χιλιάδων ευρώ έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής (EPSA) για την ενημερωτική καμπάνια του 2016 γύρω από τον εμβολιασμό (“Vaccination Awareness Public Health Campaign 2016”), που διέθεται μια διατομεακή διάσταση.
Πιστοποιητικό αναγνώρισης των επιτευγμάτων τους στην προώθηση του εμβολιασμού έλαβαν και οι υπόλοιπες ΜΚΟ της λίστας, ανάμεσα τους και το ελληνικό Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), για τη αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας σε παιδιατρικό νοσοκομείο, μια προσαρμοζόμενη στρατηγική 3 βημάτων.

Οι ΜΚΟ:
Confederation of Meningitis Organisations (CoMO) / UK
Collaborative Center for Clinical Epidemiology and Outcomes Research (CLEO) / Greece
GHAPRO /Belgium
KBO-PCOB / Netherlands
Pavee Point Traveller and Roma Centre / Ireland
Romanian Association for Education in Family Medicine (AREPMF) / Romania
Vienna Vaccine Safety Initiative Think Tank / Germany, A mobile application

Πηγή: virus