ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


"Σπριντ" από τις φαρμακευτικές για εθελούσιες μειώσεις τιμών

Το "σήμα" για την ολοκλήρωση της αναμενόμενης γενικής ανατιμολόγησης στα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δόθηκε χθες με την σύγκληση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί. Ο ΕΟΦ αναμένεται σήμερα να αναρτήσει τις προτεινόμενες τιμές μετά και τις παρατηρήσεις που έχουν υποβάλλει οι φαρμακευτικές επί της αρχικής πρότασής του, ώστε με τις διορθώσεις που έχουν συμπεριληφθεί, να προχωρήσει η γενική ανακοστολόγηση - τελευταία υποχρέωση της χώρας βάσει του μνημονίου που είναι σε εφαρμογή.
Οι νέες τιμές θα υπολογιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, χωρίς κανένα περιορισμό, μέχρι του ορίου του ενός ευρώ, με αποτέλεσμα τις ημέρες μέχρι την Παρασκευή οι φαρμακευτικές να ετοιμάζονται για εθελούσιες μειώσεις τιμών, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την επικείμενη ανακοστολόγηση μπαίνουν σε κίνδυνο περίπου 780 σκευάσματα των οποίων η τιμή θα πέσει σε τέτοια επίπεδα που είναι ασύμφορη η κυκλοφορία τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φθηνότερου φαρμάκου στην τρέχουσα πρόταση του ΕΟΦ, για το οποίο προτείνεται λιανική τιμή 0,11 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε κάν τη συσκευασία του προϊόντος! Πόσο μάλλον με την τιμή αυτή να πρέπει να επιστραφούν rebate 14% και το ποσό που αναλογεί σε clawback!
Δεδομένης της κατάστασης, οι παρασκευάστριες εταιρίες μελετούν να προχωρήσουν σε εθελούσιες μειώσεις, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη για τα σκευάσματα αυτά και αναγκαστούν να τα αποσύρουν από την αγορά.
Το ενδεχόμενο αυτό, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει την επιθυμητή περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης - για την οποία ξεκίνησε η πολιτική μειώσεων των τιμών - αντίθετα θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" στις υποκαταστάσεις φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, με νεώτερα και πολύ ακριβότερα φάρμακα.
Το ... γαϊτανάκι, δεν πρόκειται να περιοριστεί στην αύξηση της επιβάρυνσης του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη από τις νέες μειωμένες τιμές, αλλά θα επεκταθεί και στις συμμετοχές των ασθενών στη φαρμακευτική τους περίθαλψη, η οποία κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω στο 30%, με τις γνωστές επιπτώσεις της διακοπής θεραπειών, μειωμένης λήψης φαρμάκων και τέλος στην απορρύθμιση των ασθενών.
Η επίπτωση δεν σταματά μόνο στις άμεσες καταβολές κράτους και ασθενών, αλλά επεκτείνεται και στις εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών για συν-προώθηση σκευασμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν σημαντικά και τα δύο μέρη των συμφωνιών, όμως με τη δραστική περικοπή των τιμών, αναμένεται να καταστούν ασύμφορες για τους αλλοδαπούς οίκους, οι οποίοι δηλώνουν την πρόθεσή τους για λύση των συμφωνιών στην περίπτωση αυτή.
Η κατάσταση είναι ήδη γνωστή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει ήδη καταθέσει πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την παρούσα ανατιμολόγηση και εφαρμογή της όποιας αλλαγής από τον Ιούνιο του 2018. Στην πρόταση του υπουργείου, προβλέπονται περιορισμοί στις μειώσεις, για όσα φάρμακα έχουν τιμή κάτω από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, για όσα φάρμακα έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, για όσα είναι πολύ φθηνά (κοστίζουν κάτω από 7 ευρώ) κλπ.

Πηγή: healthmag