ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχονται αλλαγές στα φάρμακα πριν τα Χριστούγεννα! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, πριν από τις γιορτές θα φέρει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει ακόμη και τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.


Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αναμένεται μάλιστα να δημιουργηθεί και η ειδική επιτροπή που θα αξιολογεί τις τεχνολογίες υγείας αλλά και τα φάρμακα φορέας που ονομάζεται ΗΤΑ.

Στόχος πάντως είναι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές να ψηφιστεί πριν από ταΧριστούγεννα σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό.

Παζάρια για τις τιμές όλων των φαρμάκων

Στο μεταξύ όμως όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας στο ίδιο συνέδριο, αναμένεται να γίνουν διαπραγματεύσεις για τις τιμές όλων των φαρμάκων ειδικά αυτών που έχουν μεγάλες πωλήσεις καθώς αφορούν συχνές παθήσεις.

«Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ζήτημα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις» σημείωσε ο κ.Ξανθός για να προσθέσει: «Στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία πολύ καλή συμφωνία με 3 φαρμακευτικές που έχουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Έτσι τώρα βρίσκεται σε θεραπεία τριπλάσιος αριθμός ασθενών. Συνεχίζει το έργο της Επιτροπής και σε άλλες παθήσεις.

Ακόμα υπάρχουν δυσκολίες όπως η έλλειψη Μητρώων Ασθενών. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για όλες τις παθήσεις, έτσι ώστε να επιταχύνουμε το έργο μας.»

Δεν έφυγε κανένα φάρμακο

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας άφησε αιχμές και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση να αποσυρθεί ογκολογικό φάρμακο από τη λίστα με τα αποζημιούμενα σκευάσματα, απόφαση που μπλόκαρε τελικώς το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο κ.Ξανθός: «Δεν έχει υπάρξει απόσυρση και GREXIT κανενός φαρμάκου. Η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας. Τα νέα φάρμακα πλέον λαμβάνουν τιμή μέσα σε 3 μήνες».


Πηγή : healthreport