ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Καταργείται» ο ΕΟΠΥΥ!

Ο αριστερός απολυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο: Στις 9 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε ο νέος οργανισμός του υπουργείου Υγείας, ο οποίος – ανάμεσα στα άλλα – καταργεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που σε όλες τις χώρες δημιουργούνται και ενισχύονται οι ανεξάρτητες αρχές, εμείς γυρίζουμε στη δεκαετία του ’80…

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 121, που δημοσιεύτηκε στις 9-10-2017 περιλαμβάνει δύο άρθρα, με τα οποία πρακτικά καταργείται η αυτοδιοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, ο εκάστοτε υπουργός Υγείας δεν εποπτεύει απλώς (ως οφείλει άλλωστε) τον οργανισμό, αλλά καθορίζει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του. Δείτε όλο το Προεδρικό Διάταγμα εδώ:

ΠΔ121:2017


Ειδικότερα, με το άρθρο 12 δημιουργείται Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία ιδρύεται τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

Παροχή κατευθύνσεων προς τον ΕΟΠΥΥ για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του, σύμφωνα με το Μ.Π.Δ.Σ. (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

Έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας του σχεδίου που υποβάλλεται για την κατάρτιση του Μ.Π.Δ.Σ., και η μέριμνα για την ευθυγράμμιση των στόχων δημοσιονομικής πολιτικής με τους στόχους που τίθενται μέσω του σχεδίου του Προϋπολογισμού του.

Διασφάλιση της έγκαιρης επεξεργασίας και κωδικοποίησης του προσχεδίου Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις Εγκυκλίους και Οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γ.Λ.Κ.

Έγκριση και η τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και η διασφάλιση ότι ευθυγραμμίζεται με το Μ.Π.Δ.Σ. και τις Εγκυκλίους και Οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γ.Λ.Κ.

Μελέτη, επεξεργασία, επιμέλεια καθιέρωσης γενικών κανόνων που αφορούν στους διαχειριστικούς κανονισμούς και στη λογιστική οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ καθώς και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων για την εφαρμογή αυτών.

Παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ και η καθοδήγησή του για τη δημιουργία υγιών συστημάτων και διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης και συμμόρφωσής του με αυτά.

Σύναψη Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ., με στόχο την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Παρακολούθηση των μηνιαίων και τριμηνιαίων στόχων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και σε περίπτωση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπέρβαση αυτών θα μεριμνά εγκαίρως και θα προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ

Εποπτεία της τήρησης του Μητρώου Δέσμευσης από τον ΕΟΠΥΥ

Παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ

Πρόταση επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία προκαταβολών μέσω αιτήματος της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών.

Έγκριση επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ σε εκτέλεση του Προϋπολογισμού του με χρηματικά εντάλματα.

Παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΕΟΠΥΥ σε τακτική (τριμηνιαία/μηνιαία) βάση.

Έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ οικονομικών στοιχείων.

Συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών για την κατάρτιση αναφορών για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Συνεργασία με το Τμήμα Προϋπολογισμού για την κατάρτιση αναφορών για τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.

Η διανομή εγκαίρως εγκυκλίων για την οικονομική διαχείριση του ΕΟΠΥΥ

Ακόμη, με το άρθρο 30 δημιουργείται αυτοτελές τμήμα εποπτείας, ανάπτυξης και λειτουργίας ΕΟΠΥΥ, το οποίο υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό Υγείαςκαι το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:

Η διοικητική εποπτεία του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του και στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλιση υγείας στον τομέα των παροχών υγείας.

Η έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, μετά από πρόταση του ΕΟΠΥΥ και η τροποποίηση αυτού.

Η κατάρτιση του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ και η σύσταση οργανικών θέσεων μετά από πρόταση του Οργανισμού.

Η εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους αμοιβής και του αριθμού επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών/οδοντιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ.

Η εισήγηση για τη ρύθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών παροχών.

Η μέριμνα για τη σύσταση Επιτροπών στον ΕΟΠΥΥ.

Ο καθορισμός των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις προς αυτόν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, ανά κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ο καθορισμός καταλόγου παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Η διαχείριση θεμάτων συνταγογράφησης φαρμάκων.

Η διαχείριση θεμάτων ηλεκτρονικής καταχώρησης συνταγών.

Ο καθορισμός ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

Έπειτα από όλα αυτά, είναι φανερό ότι όλες οι διοικητικές, οικονομικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, που αφορούν τον οργανισμό μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθίστανται μαριονέτες και θα ελέγχονται από έναν… τμηματάρχη του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, αναρωτιέμαι: Γιατί δεν καταργούν τον ΕΟΠΥΥ να τελειώνουμε; Θα γλυτώσουμε και από τις αμοιβές για τη μισθοδοσία τόσων υπαλλήλων…

Υ.Γ. Απορώ πως δεν έχει ακόμη παραιτηθεί ο πρόεδρος του οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης.


Πηγή : virus