ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες διώξεις στο σκάνδαλο της Servier

Νέα εξέλιξη στο παλιό σκάνδαλο της γαλλικής εταιρείας Servier με το διαβητολογικό φάρμακο Mediator. Οι εισαγγελείς άσκησαν διώξεις για νέα αδικήματα, που περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία σε στελέχη μεταξύ άλλων της εταιρείας και του ίδιου του γαλλικού οργανισμού φαρμάκων (ANSM) .

Θυμίζουμε ότι το φάρμακο αποσύρθηκε από τον ANSM το 2009 μετά από αναφορές για τουλάχιστον 500 θανάτους ασθενών – κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για 2.000 θανάτους. Το Mediator αφορούσε το διαβήτη, αλλά συχνά συνταγογραφούνταν εκτός ενδείξεων ως θεραπεία για την απώλεια βάρους και αποδείχθηκε ότι προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες.


Ο ANSM δέχθηκε σφοδρή κριτική, καθώς σε άλλες χώρες, το φάρμακο είχε απαγορευτεί έως και μία δεκαετία νωρίτερα, γεγονός που άφησε σαφείς υπόνοιες ότι η γαλλική κυβέρνηση προστάτεψε τα συμφέροντα της εταιρείας. Ένα χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί – ο οποίος είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της εταιρείας – είχε βραβεύσει την εταιρεία με το ανώτατο παράσημο της Γαλλίας!

Οι νέες διώξεις αφορούν 14 πρόσωπα και συνολικά 11 φορείς και ιδρύματα, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο ιδρυτής της Servier, Jacques Servier, οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη λίγο πριν πεθάνει το 2014 σε ηλικία 92 ετών και το 2015 ένα γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε την εταιρεία ότι επέδειξε αμέλεια, επειδή άφησε εν γνώσει της ένα επικίνδυνο φάρμακο στην αγορά.


Πηγή : virus