ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι αλλαγές στο rebate αναστατώνουν πάλι την αγορά φαρμάκου

Με το ενδεχόμενο απόσυρσης σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων, απειλείται η ελληνική αγορά, με την πλήρη ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού του rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα. Επί πλέον δε αυτού απειλούνται και πολλές θέσεις εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία αλλά ακόμη και αποεπένδυση δηλαδή κλείσιμο γραφείων πολυεθνικών φαρμακευτικών στην Ελλάδα.


Η νέα αλλαγή που παρατηρείται στη διαδικασία υπολογισμού του rebate για Τρίτη φορά φέτος ανατρέπει τους προϋπολογισμούς των εταιρειών πέραν του χειρότερου σεναρίου, αφού απειλούνται με πενταπλασιασμό ή και επταπλασιασμό του rebate.

Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς φαρμάκου, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας το rebate υπολογίζεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά (ν.4486/17, άρθ. 97) από τη ΓΔ Οικονομικών του υπουργείου Υγείας. Όμως η Διεύθυνση Οικονομικών δηλώνει αδυναμία υπολογισμού ανά νοσοκομείο. Παίρνοντας τη σκυτάλη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτ. Μπερσίμης προτείνει να γίνει ο υπολογισμός επί του συνόλου των πωλήσεων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Με τον υπολογισμό Μπερσίμη όμως όσο μεγαλύτερες είναι οι πωλήσεις τόσο αυξάνεται το ποσοστό του rebate και οι εταιρείες πρέπει να το αποδώσουν πολλαπλάσιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του clawback του ΕΟΠΥΥ κατά 30%. Για να προχωρήσει στη μείωση αυτή την αντικαθιστά με το νέο υπολογισμό rebate.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη διότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει η διοικητική ικανότητα που απαιτείται για την διευθέτηση τόσο σοβαρών ζητημάτων».

Με την συνολική επιβάρυνση των εταιρειών να τείνει να ξεπεράσει φέτος το 1δις ευρώ, είναι αμφίβολο αν θα σκεφτεί κανείς να επενδύσει στη χώρα σε ένα τόσο ομιχλώδες, ρευστό και αβέβαιο επιχειρηματικό πλαίσιο όπως το διαμορφώνουν οι διάφορες διατάξεις και νόρμες της διοίκησης.


Πηγή : dailypharmanews