ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοβιομηχανία: Διερεύνηση επενδύσεων στο σημερινό οικονομικό φόρουμ

Παρουσία του Προέδρου Εμ. Μακρόν και του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, συζητούν ισχυρές επιχειρηματικές ομάδες των δύο χωρών σε διερευνητική συνάντηση συνεργασίας.

Οικονομικό φόρουμ για τη διερεύνηση επιχειρηματικών ευκαιριών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.


Ο κλάδος της υγείας και ιδίως του φαρμάκου δεν θα μπορούσε να αφήσει "ασυγκίνητο" τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος συμπεριέλαβε στην 40μελή επιχειρηματική αποστολή της Γαλλίας ηχηρά ονόματα της χώρας του, όπως ο Guillaume Leroy γενικός διευθυντής της Sanofi, o Jean-Marie Lefevre πρόεδρος της Biocodex, o Nicolas Cappelaere πρόεδρος των εργαστηρίων "Laboratoires Ineldea" και η Carole Garcia πρόεδρος της Graine De Pastel.

Αντίστοιχα όμως και από τη χώρα μας, στο φόρουμ μετέχουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακευτικής ΕΛΠΕΝ κ.Θεόδωρος Τρύφων, ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, ιδρυτής της Apivita, καθώς και ο Δημήτρης Βιδάκης εκ μέρους της εταιρίας «Κορρές» η οποία ήδη δραστηριοποιείται στη Γαλλία.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι διερευνητική, περισσότερο στην κατεύθυνση της αναζήτησης κοινού πεδίου δραστηριοποίησης και ανάπτυξης συνεργειών, παρά στην οριστική διαμόρφωση συμφωνιών συνεργασίας - τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνάντηση, θα επισημάνει ότι ο κλάδος της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας διαθέτει πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής που εφαρμόζουν καλές βιομηχανικές πρακτικές (GMP), τα προϊόντα τους διατίθενται σε περισσότερες από 85 χώρες παγκοσμίως από την Αμερική ως την Αυστραλία και κυρίως στην Ευρώπη, ενώ απασχολεί το υψηλότερα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς το 66,3% διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή και μεταπτυχιακό, έναντι ποσοστού 19,5% για τη λοιπή βιομηχανία στη χώρα και 33,5% στο σύνολο της οικονομίας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πραγματοποιεί έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων μορφών διάθεσης φαρμάκων και στοχεύει σε επενδύσεις σε εκπαίδευση, έρευνα, νέες ιδέες και παραγωγή ποιοτικών διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, σε συνεργασίες μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών φορέων & εξειδικευμένων εργαστηρίων και διεπιστημονικών ομάδων και αξιοποίηση των υφιστάμενων παραγωγικών υποδομών για ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, παραγωγή βιοδραστικών μορίων - εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας, επαναπροσέγγιση γνωστών δραστικών.

Παράλληλα επιζητά την εξωστρέφεια διερευνώντας το διεθνές περιβάλλον με μελέτη για τις τάσεις και δυναμικές, μεταφορά τεχνογνωσίας και προσαρμογή των καλών πρακτικών, ενίσχυση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές και άνοιγμα νέων αγορών.

Η γαλλική φαρμακευτική Sanofi, την περίοδο αυτή, διερευνά τις δυνατότητες πώλησης του κλάδου των γενοσήμων της, εστιάζοντας η ίδια στον τομέα των βιολογικών φαρμάκων, τα οποία αποτελούν πλέον το 80% της παραγωγής της. Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως, θα απαιτούσε από ελληνικής πλευράς, την ανάπτυξη μιας κοινοπραξίας ελληνικών εταιριών για την εξαγορά αυτού του τμήματος του γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όσο για το ενδεχόμενο μεταφοράς παραγωγής στη χώρα μας, η εταιρία έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων για φάρμακα βιοτεχνολογίας στο εξωτερικό (εκτός Γαλλίας), οπότε και πάλι δεν αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για παρά μόνο αν τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας.

Από την άλλη πλευρά, o Jean-Marie Lefevre σημερινός πρόεδρος της Biocodex, έχει επί χρόνια διατελέσει στέλεχος του κλάδου αεροναυπηγικής, πέραν της παρούσας ενασχόλησής του με τον κλάδο του φαρμάκου, κατέχοντας έτσι σε βάθος ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για τους δύο κλάδους με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα του R&D. Η εταιρία της οποίας ηγείται δραστηριοποιείται ήδη σε 100 χώρες με προϊόντα για το γαστρεντερικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, την ωτορινολαρυγγολογία, τα αναλγητικά και κάποια συμπληρώματα διατροφής για μυϊκή ανάταξη σε αθλητές.

Στα συμπληρώματα διατροφής και στα καλλυντικά ειδικεύονται τα εργαστήρια "Laboratoires Ineldea", ενώ στα φυσικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώματα και τις ιδέες δώρων η εταιρίαGraine De Pastel, εταιρίες σε άμεση συνάφεια με την Apivita και την Κορρές, οι οποίες εστιάζουν στα φυτικά καλλυντικά με εξαγωγική δραστηριότητα.


Πηγή : healthmag