ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νοσοκομείο Λευκάδας: Σε αργία χειρουργός για χρεώσεις υλικών με ψεύτικες φωτογραφίες

Κατηγορείται για απόκτηση οικονομικού οφέλους προς όφελος του ιδίου ή τρίτου προσώπου και εν προκειμένω της φαρμακευτικής εταιρείας.

Σωρεία παραβάσεων και πλασματικών χρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ για επιθέματα και υλικά, εντόπισε ο έλεγχος σε χειρουργό διευθυντή του νοσοκομείου Λευκάδας.


Ο γιατρός τέθηκε την Πέμπτη σε αναστολή άσκησης καθηκόντων και τού ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, έπειτα από τα στοιχεία που εντόπισε ο έλεγχος από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Ο έλεγχος αποκάλυψε “προβληματικές” χρεώσεις, οι οποίες συνοπτικά είναι οι εξής:

-Ο γιατρός χορηγούσε γνωματεύσεις σε ασφαλισμένους για χορήγηση επιθεμάτων, χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία έλκους.

-Η φωτογραφία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί από έναν ή περισσότερους άλλους γιατρούς σε διαφορετικές γνωματεύσεις διαφορετικών ασθενών.

-Εξέδιδε ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για χορήγηση επιθεμάτων με τη χρήση φωτογραφίας έλκους ασθενούς, η οποία αναρτήθηκε σε περισσότερες από μία γνωματεύσεις για τον ίδιο ασθενή, στην ίδια ή σε διαφορετικές ημερομηνίες.

-Εξέδιδε ηλεκτρονικές γνωματεύσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση επιθεμάτων. Από τη διασταύρωση στοιχείων των εκτελεσμένων συνταγών του Οργανισμού, προκύπτει πως ο ασφαλισμένος δεν είχε λάβει ανάλογη αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή κατά τα έτη 2012 – 2015 που ελέγχθηκαν.

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, από τον έλεγχο προκύπτει ότι o εγκαλούμενος ιατρός, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, προέβη σε υποβολή αναληθών παραστατικών και στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία προκάλεσαν οικονομική βλάβη στον Οργανισμό.


Αδικήματα
Για τον σκοπό αυτό, κατηγορείται για τα παρακάτω πειθαρχικά αδικήματα:

-Παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος περί κανόνων συνταγογράφηση και παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

-Παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο.

-Αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας.
-Παράβαση των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας.

-Απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου (εν προκειμένω της φαρμακευτικής εταιρείας), κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών.

Τα αδικήματα αυτά μπορούν να επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης, ενώ υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση του αρμόδιου επιθεωρητή.


Πηγή : iatronet