ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πτώση από 50% έως 80% στο τζίρο των φαρμακείων

Μέσα στη διετία 2016-2017 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι χάνει ένα επιπλέον 10% της δύναμης των μελών του, είτε επειδή λόγω μειωμένου τζίρου κλείνουν φαρμακεία στο νομό, είτε επειδή αλλάζουν χέρια για τον ίδιο λόγο, καθώς όσοι φαρμακοποιοί μπορούν, σπεύδουν να βγούνε στη σύνταξη.
Πέρυσι 50 και πλέον φαρμακεία έκλεισαν και άλλαξαν χέρια, εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, στην απώλεια πωλήσεων σαν συνέπεια της απελευθέρωσης της αγοράς (π.χ. πώληση βιταμινών, βρεφικών γευμάτων) όπως και λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών που περικόπτουν τις δαπάνες σε είδη όπως τα καλλυντικά ή τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.
Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης, στο νομό είχαν φτάσει να λειτουργούν έως και 1.350 φαρμακεία τα οποία σήμερα έχουν μειωθεί στα 1.200 με την αρνητική πρόβλεψη έως το τέλος της χρονιάς να είναι πολύ λιγότερα, ίσως και 1.100.
Αναμφίβολα, στο νομό Θεσσαλονίκης όπως και πανελλαδικά, υπήρχε και υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός φαρμακείων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, κάτι που συντέλεσε στο να δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα ο κλάδος καθώς η κρίση συνδυάστηκε με μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς και μεγάλων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων.
«Η πτώση του τζίρου ενός φαρμακείου, ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται και την πελατεία του, κυμαίνεται από 50% έως 80%. Με τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών, ένα φάρμακο που είχε τιμή 60-70 ευρώ, σήμερα πωλείται έως και 10 ευρώ, ενώ κάποιο άλλο που είχε τιμή πώλησης 20 ευρώ, σήμερα πωλείται 4-5 ευρώ», είπε ο κ. Ευγενίδης.
Η πτωτική πορεία των τιμών δεν έχει τέλος πρόσθεσε ο γραμματέας του ΦΣΘ, καθώς με τα μνημονιακά μέτρα έχει εισαχθεί και η ανακοστολόγηση, δύο φορές το χρόνο, η οποία ανακοστολόγηση σημαίνει μείωση τιμών και μάλιστα στα φάρμακα που έχουν αγοραστεί με παλαιότερη και υψηλότερη τιμή. Φέτος έχει ήδη γίνει η πρώτη ανακοστολόγηση.
Η μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, είχε σαν συνέπεια και την αύξηση στις πωλήσεις των γενοσήμων η οποία, επισήμανε ο κ. Ευγενίδης, κατά παράδοξο τρόπο συνδυάστηκε με μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
Η μείωση του τζίρου έχει οδηγήσει στη μείωση των εργαζομένων στα φαρμακεία που πλέον λειτουργούν μόνο με τον αδειούχο φαρμακοποιό, σε ωράρια «υπεραπελευθερωμένης» αγοράς αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις το ωράριο που επιλέγουν οι φαρμακοποιοί, στοχεύοντας σε αύξηση των πωλήσεών τους, είναι 8 το πρωί με 8 το βράδυ.

Πηγή: voria