ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους

Φουλ τις μηχανές θα πρέπει να βάλει η επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα, καθώς με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει μειώσει τις τιμές σε 22 ακριβά φάρμακα.
Μέχρι στιγμής η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Γι αυτό και οι οδηγίες που δίνονται στα στελέχη που ασχολούνται με το φάρμακο είναι να προχωρήσουν τις διαδικασίες με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε να λήξουν οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές και να εξοικονομηθούν κονδύλια.
Προς ώρας εξάλλου σε βασικά φάρμακα, η διαδικασία ακολουθεί ρυθμούς …χελώνας. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει ολοκληρωθεί καμία διαπραγμάτευση, αφού οι φάκελοι με τις προσφορές και τις εκπτώσεις, είναι στοιβαγμένοι στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, περιγράφουν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr.

Όλα αυτά όμως την ώρα που η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, πρέπει να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη και να μειώσει τις τιμές σε βασικές κατηγορίες ακριβών φαρμάκων. Διαφορετικά θα πρέπει να δημιουργήσει άμεσα τον φορέα ΗΤΑ, που θα αξιολογεί τις τεχνολογίες υγείας και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που θα εισάγονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες επανασυστάθηκε η επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει η διαδικασία για τα φάρμακα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας καθώς και για ορισμένα ογκολογικά, όπως είναι αυτά για το μελάνωμα.Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν παραδώσει ήδη τους φακέλους με την παρουσίαση των προϊόντων τους, ενώ ακολουθεί και το στάδιο των προσφορών όπου θα δοθούν οι εκπτώσεις από κάθε φαρμακοβιομηχανία ξεχωριστά.


Πηγή: healthreport