ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ένας ακόμη θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 13 νόσησαν αυτήν την εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό θανάτων σε 3 και των κρουσμάτων σε 37.

Από τα 37 κρούσματα, τα 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 18 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 70 ετών, με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή ένα άτομο. 9 δεν χρειάστηκαν καθόλου νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ ακόμη 24 άνθρωποι έχουν λάβει εξιτήριο.


Το πρώτο καταγεγραμμένο από το ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό αναφέρει έναρξη συμπτωμάτων στις 20 Ιουνίου 2017, ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν φέτος στους νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 63 έτη (εύρος: 15 – 91 ετών).

Υπενθυμίζεται ότι πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη των νοσημάτων αυτών, είναι η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, και συγκεκριμένα η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, η αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια, τα κατάλληλα ρούχα (όπως μακριά μανίκια και παντελόνια).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες, τη φετινή περίοδο (έως 18/08/2017), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και στη Ρουμανία (πηγή: ECDC, Disease Data from ECDC Surveillance Atlas-West Nile Fever).


Πηγή : virus