ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Το μοντέλο της Γερμανίας προτείνουν οι φαρμακοποιοί

Το μοντέλο της Γερμανίας όπου το 51% σε ένα φαρμακείο το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός, προτείνει ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάσης, με στόχο να θωρακιστεί ο κλάδος και ιδιαίτερα τα μικρά φαρμακεία, τα οποία στα χρόνια της κρίσης έχουν ταλανιστεί και έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους.

Μάλιστα την πρόταση αυτή, την κατέθεσε χθες ο κ. Θεοδοσιάδης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΠΦΣ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την πρώτη συνάντηση που εγκαινιάζει επίσημα το νέο προεδρείο, μετά τις πρόσφατες εκλογές.


Στην συζήτηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, και έγινε σε κλίμα κατανόησης (όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση), ετέθη καταρχήν το θέμα του ιδιοκτησιακού και οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την Υπουργική Απόφαση. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι η Απόφαση αυτή επιβλήθηκε στην χώρα μας και δεν περπάτησε, διότι δεν προσέλκυσε επενδυτές..

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.


Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ πλήττει τον φαρμακοποιό

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ έθεσε και το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και τόνισε πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά, η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά.

Ο υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή, ενώ οι φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν πώς «η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο την Βιομηχανία».


Ανάγκη για ένα νέο σύστημα ωραρίου χωρίς αναρχία

Για το θέμα του ωραρίου ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί και τόνισε πως πρέπει να δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης, να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού. Ο υπουργός ανέφερε πως η σημερινή κατάσταση είναι εκτός του κλίματος του νομοθέτη και έχει πάρει διαστάσεις μη ελέγξιμες.

Για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να διασφαλισθεί η απόδοση τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.


Να γίνουν παρεμβάσεις για τον κλάδο, στο σ/ν για τους Ιατρικούς Συλλόγους

Στην συζήτηση τέθηκε ακόμη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την είσπραξη του πόρου 0,4%. Επίσης ζητήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο Περί Ιατρικών Συλλόγων, να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις που να συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα του κλάδου μας. Ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί και στην πράξη. Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας».


Πηγή : onmed