ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απειλή παραμένει στη χώρα μας ο ιός του Δυτικού Νείλου

Παραμένει η «απειλή» του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα σε ανθρώπους με σχετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, δεν αποκλείεται να εντοπιστούν περιστατικά της νόσου και σε άλλες περιοχές της χώρας, πιθανόν με παρόμοια γεωγραφικά περιστατικά.


Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις έξι λοιμώξεις σε παγκόσμιο επίπεδο (ποσοστό 17%) οφείλονται σε παθογόνα που μεταδίδονται από διαβιβαστές. Αυτοί ευθύνονται για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο περιστατικά νόσησης και ένα εκατομμύριο θανάτους από λοιμώξεις. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Δάγκειο Πυρετό κινδυνεύουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, ενώ μόνο η ελονοσία ευθύνεται για 400.000 θανάτους ετησίως οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, κινδυνεύει από νόσους που μεταδίδονται από διαβιβαστές.

Γι αυτό – όπως τονίζουν οι ειδικοί – έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο-πρόληψη επιδημιών νοσημάτων που μεταδίδονται από διαβιβαστές είναι η επιδημιολογική επιτήρησή τους, η «παρακολούθηση» των ίδιων των διαβιβαστών με ειδικά εντομολογικά προγράμματα και η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών ακόμα και με τη χρήση νέων μεθόδων, όπως η «απελευθέρωση» σε έναν πληθυσμό κουνουπιών γενετικά τροποποιημένων διαβιβαστών προκειμένου να αποφευχθεί η αναπαραγωγή τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Βραζιλία.

Επιπλέον, η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, και συγκεκριμένα η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, η αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια, τα κατάλληλα ρούχα (μακριά μανίκια και παντελόνια), είναι πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψης αυτών των νοσημάτων.


Πηγή : healthview