ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ, ασθενείς και στη μέση οι...φαρμακοποιοί

Στη μέση ανάμεσα σε ΕΟΠΥΥ και ασθενείς βρέθηκαν ξαφνικά οι φαρμακοποιοί με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιά, Πέλλας και Κιλκίς για τα ιατροτεχνολογικά, τα προϊόντα ειδικής διατροφής και τα αναλώσιμα.

Τη στιγμή που όλα φαίνονται να εξελίσσονται ομαλά και ότι είναι ζήτημα χρόνου να τακτοποιηθεί, έστω και με τεράστια καθυστέρηση και με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα με τις πληρωμές αυτών των προϊόντων, εμφανίστηκαν δύο «αγκάθια» για τους φαρμακοποιούς που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σύνεση ώστε να μην πληγωθεί η καλή εικόνα τους στην κοινωνία.


Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης των αναλωσίμων του διαβήτη, στην εφαρμογή ενός plan b για να διαφυλάξει την απρόσκοπτη πρόσβαση των διαβητικών ασθενών σε αυτά σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών του λεκανοπεδίου.

Και μόνο όμως η ιδέα για την υλοποίηση αυτού του εναλλακτικού πλάνου με την ενεργοποίηση 5-6 φαρμακείων του Οργανισμού στο λεκανοπέδιο από τα οποία να εξυπηρετούνται οι διαβητικοί, αποτελεί για τους φαρμακοποιούς αιτία πολέμου.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή (Τετάρτη 2 Αυγούστου) συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ. Ο β’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Θανάσης Παπαθανάσης εξήγησε ότι στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα (Τρίτη 1 Αυγούστου), ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη και του προεδρείου του ΠΦΣ με τη συμμετοχή των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής κ. Κώστα Λουράντου και Πειραιώς κ. Κώστα Κούβαρη, «αφού τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο που είναι οι άμεσες πληρωμές και η υστέρηση που υπήρχε, ειδικά στην Αθήνα και τον Πειραιά, μας ανέφερε κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο ότι υπήρχε η σκέψη εκ μέρους του Οργανισμού για ένα plan B προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του. Σε αυτό αντιδράσαμε άμεσα και είπαμε ότι επειδή ακριβώς έχει δεσμευτεί πως μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, το πολύ μέσα στην επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρωμής των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που αφορούν αυτούς τους δύο Συλλόγους, τον Πειραιώς και τον Αττικής που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, δεν συντρέχει λόγος για δύο – τρεις εργάσιμες μέρες μέχρι τότε να μπει σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί αυτό είναι casus belli για τους φαρμακοποιούς».

Η άποψη του κ. Παπαθανάση που φαίνεται να εκφράζει και όλο το Δ.Σ. του ΠΦΣ είναι ότι κάτι τέτοιο «θα ενοχλούσε και θα σαμποτάριζε όλη τη διαδικασία συνεργασίας που προσπαθούμε να έχουμε με τον Οργανισμό».

Γι’ αυτό και ο ίδιος πρότεινε «να πάρουμε σχετικά μία απόφαση ως Δ.Σ. και να το επισημάνουμε, προκειμένου η συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει απρόσκοπτα. Άλλωστε είναι ευθύνη του ΕΟΠΥΥ που δεν έχει τηρηθεί η σύμβαση, είναι ευθύνη του ΕΟΠΥΥ που οι πληρωμές έχουν μείνει τόσο πίσω, είτε αυτό οφείλεται σε θέματα έλλειψης προσωπικού είτε σε θέματα κακής οργάνωσης. Είναι κάτι όμως που δεν αφορά τους συναδέλφους φαρμακοποιούς. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε ο Έλληνας ασφαλισμένος να παίρνει και τα φάρμακά του αλλά και τα αναλώσιμα από το φαρμακείο που αποτελεί πυλώνα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από την άλλη όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε “εκβιασμούς” αυτού του τύπου».

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται πυρετωδώς για να μπορεί, εάν χρειαστεί να βάλει σε εφαρμογή το plan B.

Το δεύτερο «αγκάθι» έχει να κάνει με την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ότι «έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα φαινόμενα όπου φαρμακοποιοί επιβαρύνουν τα άτομα με διαβήτη με τη διαφορά της παλιάς με τη νέα τιμή αποζημίωσης».

Σε μία περίοδο κινητοποιήσεων αυτή η καταγγελία έχει τη σημασία της όπως επίσης και το γεγονός ότι για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, το plan b του ΕΟΠΥΥ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορούν ενδεχομένως να δημιουργηθούν με τη χορήγηση αναλώσιμου υλικού στους ασφαλισμένους με διαβήτη είναι κάτι που λειτουργεί καθησυχαστικά.

Δικαιολογημένα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον τίτλο της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε αναφέρει πως«Ούτε λεπτό δεν πρέπει να μείνουν οι άνθρωποι με διαβήτη χωρίς αναλώσιμο υλικό εξαιτίας της διαμάχης ΕΟΠΥΥ- φαρμακοποιών» και πλέον η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών.

Οι επόμενες ημέρες μέχρι την Τρίτη είναι οι πλέον κρίσιμες καθώς θα φανεί εάν επιτέλους ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να φανεί συνεπής στα όσα υπόσχεται. Από την πλευρά της διοίκησης του ΠΦΣ αλλά και των Συλλόγων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απαιτείται ψυχραιμία.

Πάντως το Δ.Σ του Π.Φ.Σ στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα, να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος για εξόφλησή τους, καλώντας ταυτόχρονα την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να προχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής τους. Έβγαλε επίσης ομόφωνη απόφαση να καλέσει τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16/9/2017 ημέρα Σάββατο με τα εξής θέματα:

- Την πορεία πληρωμών φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

- Την αντιμετώπιση ζητημάτων της σύμβασης τα οποία χρήζουν αναθεώρησης, πχ: τιμές αποζημίωσης μικρότερες των χονδρικών τιμών κ.α.

- Την συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε λοιπά τρέχοντα συνδικαλιστικά ζητήματα.


Πηγή : dailypharmanews