ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τη Δευτέρα τα νεότερα για τη χορήγηση των αναλώσιμων από τους φαρμακοποιούς της Αττικής

Ο ΠΦΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά και αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματός τους για εξόφληση των οφειλόμενων για αναλώσιμα υλικά.

Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά που θα γίνει τη Δευτέρα.


Θα αξιολογηθούν οι κινήσεις ΕΟΠΥΥ και κυβέρνησης ως προς την αποπληρωμή των χρεών για αναλώσιμα διαβήτη και λοιπών παθήσεων και θα αποφασιστεί εάν θα διακοπεί η άρση της πίστωσης προς τον Οργανισμό.

Μέχρι τότε, χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν τα υλικά από την τσέπη τους και να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ για επιστροφή των προβλεπόμενων ποσών.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης (φωτό) με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), των δύο μεγάλων Συλλόγων της χώρας, υπό τον πρόεδρο του Συλλόγου της Αττικής Κωνσταντίνο Λουράντο .

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέφερε πως εντός του Αυγούστου θα έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του Μαρτίου και τον Σεπτέμβριο του Απριλίου, ώστε ο Οργανισμός να είναι συνεπής στη σύμβαση με τους φαρμακοποιούς για πληρωμές ενός τριών μηνών από τη χορήγηση των υλικών.

Επεσήμανε πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τον Οργανισμό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι πληρωμές, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ διεκπεραιώνουν ημερησίως το 10% των πληρωμών, παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Ανέφερε ενδεικτικά πως οι οφειλές για συνταγές φαρμάκων, οι οποίες ανέρχονται μηνιαία στα 160 εκατομμύρια ευρώ, θα εξοφλούνται από τον Αύγουστο εντός διμήνου, έναντι τριμήνου σήμερα και τετραμήνου παλαιότερα.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως η πορεία των πληρωμών θα αξιολογηθεί τη Δευτέρα από τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά.


Απρίλιος
Υπογράμμισαν πως η εξόφληση υστερεί σημαντικά, καθώς τώρα καταβάλλεται ο Φεβρουάριος στα περισσότερα φαρμακεία, ενώ έπρεπε να έχει εξοφληθεί και ο Απρίλιος, ώστε να μην θεωρούνται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

Εκτός της καθυστέρησης, οι φαρμακοποιοί επεσήμαναν και τα προβλήματα που υπάρχουν με την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μίας σειράς αναλώσιμων υλικών, όπως γάλατα και βελόνες ινσουλίνης. Οι τιμές που καλύπτονται είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις λιανικές, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να καλούνται να τα διαθέσουν κάτω από την τιμή αγοράς.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ανέφεραν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά και αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός τους για την εξόφλησή τους. Καλούν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής.


Πηγή : iatronet