ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κόβουν κι άλλο από το "καλάθι" της Υγείας

Ακόμη πιο σκληρές θα είναι οι περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες στον τομέα της περίθαλψης, με αυστηρότερες παρεμβάσεις τόσο όσον αφορά τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, όσο και στα διαθέσιμα κονδύλια προς τους ιδιώτες παρόχους σε επίπεδο φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και επισκέψεων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Οι μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι κρίσιμοι, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του τελευταίου μνημονίου, θα προχωρήσει σε νέα σειρά μέτρων με σκοπό τον περιορισμό των υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς της περίθαλψης.


Το μεγαλύτερο "αγκάθι” αφορά στην υποχρέωση για περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο "κλειστό” πλαφόν του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες, επιπλέον κατά 15% σε σύγκριση με φέτος. Οι θεσμοί έχουν δώσει αυστηρή εντολή στο υπουργείο Υγείας για άμεση συρρίκνωση των ποσών του claw back (μηχανισμός για την κάλυψη της υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον ετήσιο προϋπολογισμό) που καταβάλλουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Όπως όμως εξηγούν στελέχη από το χώρο της Υγείας, με δεδομένο τα ήδη πολύ χαμηλά όρια στον προϋπολογισμό της περίθαλψης, οι υπερβάσεις είναι δύσκολο να περιοριστούν εφόσον οι ανάγκες- ασφαλισμένων και ανασφάλιστων- παραμένουν σταθερές. Το ζητούμενο είναι, συμπληρώνουν, να εξαλειφθούν τα φαινόμενα προκλητής ζήτησης ιατρικών και διαγνωστικών υπηρεσιών, κάτι όμως που προς το παρόν το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να επιτυγχάνει. Τα νέα μέτρα για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των δαπανών για το 2018 και των πλαφόν του clawback θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αυτό θα χρησιμοποιείται από τους οικογενειακούς γιατρούς προκειμένου να εγκρίνουν τις παραπομπές σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα. Η προθεσμία για τη δημιουργία του εν λόγω συστήματος λήγει τον Οκτώβριο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα γίνεται καλύτερος έλεγχος των ασθενών που επισκέπτονται ιδιώτες γιατροί, θα περικοπούν τα "περιττά” ραντεβού και ως εκ τούτου θα μειωθούν οι δαπάνες.

Η εγγραφή εξάλλου των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ως υπεύθυνος για την παραπομπή σε ειδικούς, θα είναι υποχρεωτική από τις αρχές του επόμενου χρόνου, στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συστήνει τα "ιατρεία της γειτονιάς” (ΤΟΜΥ- Τοπικές Μονάδες Υγείας).

Μέχρι το τέλος του 2017 επίσης το υπουργείο Υγείας καλείται να δημιουργήσει Κέντρο αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA). Τα κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, που θα αφορούν κυρίως νέα καινοτόμα φάρμακα (τα οποία κατά βάση είναι ακριβότερα) θα είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.


Πηγή : capital