Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Συνεργασία σε επιδημιολογικές κρίσεις με το Ινστιτούτο Παστέρ

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Ανανεώθηκε η πρώτη ελληνογαλλική συμφωνία του 1920 με την υπογραφή νέας σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Η υποστήριξη της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους επιδημιολογικών κρίσεων, καθώς και η προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας, αποτελούν τους βασικούς στόχους της νέας συμφωνίας που υπεγράφη στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.


Η υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης συμφωνίας του 1920, βάσει της οποίας είχε ιδρυθεί το Ε.Ι. Παστέρ, το οποίο από τότε αποτελεί μέλος του διεθνούς Δικτύου Παστέρ. Το 1975 είχε υπογραφεί μία διμερής σύμβαση μεταξύ Ελλάδας-Ινστιτούτου Παστέρ και άλλη μία το 2008.

Τη νέα σύμβαση συνυπέγραψαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι.Παστέρ Φωτεινή Στυλιανοπούλου, ενώ από γαλλικής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού καθηγητής Κριστιάν Μπρεσό.

Στην υπογραφή παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου και η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στην Αθήνα Σελίν Πανταρί. Το Ινστιτούτο Παστέρ στην Ελλάδα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία υποστηρίζει το έργο που επιτελεί σε ερευνητικό και σε κλινικό επίπεδο.

«Καλή μέρα για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την ανανέωση και αναβάθμιση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ινστιτούτου Παστέρ. Η νέα συμφωνία, όπως είπε, αποτελεί «μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς αναβαθμίζει τις δυνατότητες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), που είναι πολύ κρίσιμες για την ποιότητα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η δημόσια υγεία στη χώρα μας οφείλει να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς υπάρχουν πολλαπλές διακινδυνεύσεις αυτή την περίοδο». Όπως είπε, το ΕΙΠ, «με τις διαγνωστικές και ερευνητικές δυνατότητές του, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας». Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι το βασικό μήνυμα για τους Έλληνες, τους τουρίστες και γενικότερα για τη διεθνή κοινότητα είναι πως «η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα». Ενώ τόνισε ότι «μπορούμε να εγγυηθούμε την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών για όλους τους πολίτες». Για το εθνικό σύστημα υγείας, είπε «ότι έχει τα προβλήματά του, αλλά σιγά-σιγά στέκεται όρθιο, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες και στους πολίτες της χώρας μας και στους επισκέπτες της».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, τις περικοπές και τις συνθήκες λιτότητας, χάρη και στην παρουσία ιδρυμάτων όπως το Παστέρ, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα δημόσιας υγείας, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε το αίτημα του ΕΙΠ και αύξησε τη χρηματοδότησή του. Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας «διαχειρίσθηκε με ένα υγειονομικά αξιοπρεπέστατο τρόπο το προσφυγικό ζήτημα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης επεσήμανε ότι η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ινστιτούτου Παστέρ «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες». Τόνισε ότι έτσι το ερευνητικό έργο του Παστέρ θα ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων προετοιμάζοντας τη χώρα μας για εν δυνάμει μελλοντικές κρίσεις, που, όπως είπε «απευχόμαστε να έχουμε, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι».

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού καθηγητής Κριστιάν Μπρεσό δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της έρευνας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ». Ανέφερε ακόμη ότι τα μικρόβια και οι αρρώστιες δεν γνωρίζουν σύνορα, γι’ αυτό χρειάζεται όλο και καλύτερη διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή τους, κάτι που ακριβώς επιδιώκεται και επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Παστέρ, που περιλαμβάνει 26 χώρες.

Η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου επεσήμανε τον σημαντικό διττό ρόλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), τόσο για την έρευνα και εκπαίδευση όσο και τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι το ΕΙΠ διαθέτει κύρος και έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Η γενική πρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα Σελίν Πανταρί (ο γάλλος πρέσβης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), χαρακτήρισε «νέο σταθμό στην ιστορία του ΕΙΠ την επικαιροποίηση και ανανέωση της συμφωνίας», επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαρκή στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του ΕΙΠ καθηγήτρια Φωτεινή Στυλιανοπούλου χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία «εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για το Ινστιτούτο Παστέρ, που είναι το παλαιότερο ερευνητικό ινστιτούτο στην Ελλάδα, αλλά για όλη τη χώρα». Όπως είπε, η «νέα συμφωνία εγκαθιδρύει και επιβεβαιώνει μια σχέση με τους Γάλλους, με στόχο την προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και της δημόσιας υγείας. Η συμφωνία έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πιθανώς θα έχουμε καινούρια θέματα υγείας λόγω των εισροών των μετακινούμενων πληθυσμών και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία σε συνεργασία με άλλες χώρες».


Πηγή : healthmag