ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ελλείψεις φαρμάκων: Άλλα 21 στη λίστα απαγόρευσης των “παράλληλων” εξαγωγών

Οι “παράλληλες” εξαγωγές είχαν σημαντική μείωση από το 2008 έως και το 2014, αλλά το 2015 διαφάνηκε μία σημαντική αύξηση της τάξης του 30%.

Πληθαίνουν τα κρούσματα έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των “παράλληλων” εξαγωγών.

Με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), άλλα 21 προϊόντα μπήκαν στη λίστα προσωρινής απαγόρευσης επανεξαγωγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των εν λόγω σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά.


Πρόκειται για τέσσερις μορφές του σκευάσματος Asacol, μία μορφή του Mezavant, μία μορφή του Pentasa Sachet, τέσσερις μορφές του Salofalk, τέσσερις μορφές του Clexane, τρεις μορφές του Fraxiparine, τρεις μορφές του Innohep και μία του Arixtra.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Νοέμβριο ο ΕΟΦ έχει εκδώσει τέσσερις απαγορεύσεις “παράλληλων” εξαγωγών, στις οποίες περιλαμβάνονται συνολικά 67 σκευάσματα.

Οι “παράλληλες” εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα. Λόγω της πολύ χαμηλής τιμής που έχουν στην Ελλάδα, επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή είναι υψηλότερη έως πολλαπλάσια.

Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, η διαδικασία αυτή δεν απαγορεύεται. Οδηγεί, ωστόσο, σε ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα προέλευσης, καθώς τα προϊόντα δεν διατίθενται στους ασθενείς για τους οποίους προορίζονται.

Το εμπόριο αυτό είναι πολύ προσοδοφόρο, καθώς οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες στις χώρες προορισμού. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που διατίθεται στην Ελλάδα για 5 ευρώ, στη Γερμανία έχει τιμή που μπορεί να ξεπερνά και τα 20 ευρώ.

Για τον Έλληνα επανεξαγωγέα, το κέρδος μπορεί να φτάσει έως 15 ευρώ ανά συσκευασία, ενώ κερδισμένος είναι και ο έμπορος στη Γερμανία. Εξαγωγέας και εισαγωγέας έχουν σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Οι “παράλληλες” εξαγωγές είχαν σημαντική μείωση από το 2008 έως και το 2014, αλλά το 2015 διαφάνηκε μία σημαντική αύξηση της τάξης του 30%.

Ενδεικτικό είναι πως το 2014 επανεξήχθησαν 10,05 εκατομμύρια συσκευασίες αξίας 306,69 εκατομμυρίων ευρώ. Τον επόμενο χρόνο, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 19,12 εκατομμύρια συσκευασίες, αξίας 401,63 εκατομμυρίων ευρώ.


Πρωταγωνιστούν

Τα προϊόντα που “πρωταγωνιστούν” στις εξαγωγές είναι εκείνα που περιλαμβάνονται στις απαγορεύσεις του ΕΟΦ. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού αξιολογούν τα στοιχεία επάρκειας φαρμάκων στην αγορά και προβαίνουν σε απαγορεύσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος τους απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Οι φαρμακοποιοί έχουν καταγγείλει σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν από όμοιά τους.


Πηγή : iatronet