ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θανάσης Γιαννούκος: «Αναλώσιμα - Αναστολές 2017 - Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα»

Ψαχνά 7-8-2017

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΠΩΣ, Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ, ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

Νάμαστε πάλι εδώ, πέντε χρόνια μετά, με τον Κλάδο μας να βρίσκεται σε ‘’εμπόλεμη’’ κατάσταση, με τις σημαίες και τα λάβαρα έτοιμα και πλησίστια,πλήρης αγωνιστικότητας, εν είδει εθνικής παλιγγενεσίας και πατριωτισμού, έτοιμος σαν ‘’αστακός’’ για να κάνει ‘’γιουρούσι’’ στο ‘’κάστρο’’ του ‘’τρισκατάρατου’’ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που δεν τηρεί τις ‘’υποσχέσεις’’, που σημειωτέον δεν έδωσε ποτέ γραπτώς αλλά μόνον δια στόματος του Διοικητή του. Αντίθετα όμως, εμείς, υπογράψαμε άρον άρον, δύο Ιανουαρίου μια σύμβαση, χωρίς να γνωρίζουμε; ή μήπως γνωρίζαμε; όλες τις λεπτομέρειες και που ως γνωστόν, ο διάβολος συνήθως, κρύβεται σε αυτές…για να ‘’προλάβουμε’’ να κοροϊδέψουμε τους ‘’άλλους’’ που περίμεναν υπομονετικά και σκεπτόμενοι, στην άκρη,αλλά και για όλους τους άλλους λόγους που επικαλούνταν, μετ’επιτάσεως, γεμάτοι υπερηφάνεια και με την έπαρση του ‘’σωτήρα’’, οι τότε κρατούντες την ηγεσία του Π.Φ.Σ.,όπως αύξηση ύλης, απειλές περί ατομικών συμβάσεων κ.λ.π. χαριτωμένα και γνωστά στις παλιές ‘’καραβάνες’’ του χώρου.

Ημουν και είμαι από εκείνους που πάντα υποστήριζαν και αγωνίζονταν για την νομιμότητα και την τάξη, τόσο στην ζωή μου όσο και στον Κλάδο μας αλλά και στην κοινωνία μας,ευρύτερα. Πάντα στήριζα κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και πάντα, στο τέλος,αναρωτιόμουν γιατί σε τούτον εδώ τον τόπο, ότι σωστό πάει να γίνει,ξεκινά με τόσο λάθος και πρόχειρο τρόπο,σχεδιασμένο συνήθως στο ‘’γόνατο’’, που στο τέλος βλαστημάς την ώρα και την στιγμή που ζεις και υπάρχεις σ’αυτό το Κράτος. Το ζήσαμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ακόμη θέλει πάρα πολλές βελτιώσεις, πριν έξι περίπου χρόνια,το ζούμε και τώρα με όλο αυτό το έκτρωμα που ονομάζεται, κατ’ευφημισμόν φαντάζομαι, πλατφόρμα χορήγησης υγειονομικού υλικού και που πολύ θα ήθελα να γνωρίσω τους εγκεφάλους, θεωρώντας ότι δεν είναι ‘’νοσηροί’’, που το σκέφθηκαν και το σχεδίασαν αφ’ενός, αφ’ετέρου όλους αυτούς που όρισαν την όλη διαδικασία ελέγχου και εξώφλησης της δαπάνης με τα πήγαιν’έλα ανά την Ελλάδα των φακέλων όπως και την λογική της πληρωμής Μαρτίου με ανεξώφλητο Ιανουάριο ας πούμε. Φυσιολογικές, από μια πλευρά, λοιπόν οι αντιδράσεις και σε επίπεδο Φαρμακείου αλλά και σε Συλλογικό, με αναφορές, εγκλήσεις, καθημερινές καταγγελίες με ‘’σεντόνια’’, γεμάτα επαναστατικό οίστρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,απειλές, κατηγορίες, ένθεν κακείθεν, υπονοούμενα παντός τύπου και εναντίον πάντων,φθάνοντας δε στο σημείο,από κάποιους Συλλόγους, να αποφασιστεί ακόμη και η αναστολή χορήγησης αναλωσίμων!... εν μέσω καλοκαιριού! ..Αύγουστο μήνα…όπως τότε το 2012,που ενώ είχε προηγηθεί μια πετυχημένη Πανελλαδική αναστολή,κατόπιν απόφασης του Π.Φ.Σ.,αρχές Μαϊου,καλά προετοιμασμένη από όλους μας,ακολούθησε άλλη μία,αρχές Αυγούστου από ένα Σύλλογο όπου κάποια μέλη και συνδικαλιστές του,ακολουθώντας την τακτική της ‘’επαναστατικής καλοκαιρινής γυμναστικής’’,αποφάσισαν κατά μόνας,αναστολή!...και το είχαν και καμάρι κιόλας ότι εμείς ξεκινήσαμε την ‘’επανάσταση’’ πρώτοι!.Το τι ακολούθησε βέβαια είναι σε όλους γνωστό και πολλοί ασχολούνται ακόμη με αυτά,προσπαθώντας να βρουν δικαιολογίες και να ρίξουν βάρη και ευθύνες για όλα και σε όλους,για ότι ακολούθησε,αφήνοντας εαυτούς στο απυρόβλητο φυσικά.Κλείνοντας τα παραπάνω,που μόνο λύπη προκαλούν,να θυμίσω σε πολλούς ότι… η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη σαν φάρσα.

Ο κάθε φυσιολογικός, όπως εγώ πιστεύω,άνθρωπος αναρωτιέται και κάνει κάποιες σκέψεις όπως.. καλά τότε δεν γνωρίζαμε,τώρα που είμασταν υποψιασμένοι και πολύ πολύ ταλαιπωρημένοι από την ηλεκτρονική, με τι λογική πήγαμε και υπογράψαμε μια παρόμοια σύμβαση και το σημαντικότερο,πως την υποστηρίζαμε και με τι δεδομένα διαβεβαιώναμε τον Κλάδο ότι όλα είναι εντάξει και οι πληρωμές θα γίνονται στην ώρα τους;.. το πιο οξύμωρο και αστείο στην όλη ιστορία είναι ότι ενώ μέχρι τις εκλογές στον Π.Φ.Σ., όλα πήγαιναν καλά και μας καθησύχαζαν, τώρα, οι ίδιοι, είναι στα ‘’κάγκελα’’, ωρυόμενοι και έχοντας ήδη κάποιοι ξεκινήσει αναστολή χορήγησης,από μόνοι τους,χωρίς απόφαση του Δευτεροβάθμιου,αρχές Αυγούστου, όπως έγραψα παραπάνω, τι συνέβη και τι άλλαξε και προχώρησαν σ’αυτή την κίνηση; αλλωστε αυτοί δεω μας έλεγαν και είχαν απόλυτο δίκαιο,ως ένα βαθμό στο σημείο αυτό, ότι δεν αξίζει να πας σε σύγκρουση με τον μονοψωνιστή πλέον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για μιά ύλη που αντιπροσωπεύει το τρία, τέσσερα ή το πολύ πέντε τοις εκατό του συνολικού σου κύκλου εργασιών, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα; Σε προσωπικό επίπεδο, είναι το 2% του συνολικού μηνιαίου ‘’τζίρου’’ που έχω μηνιαία. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια και παρ’όλο που ‘’πέρασαν’’ νομοσχέδια και ρυθμίσεις για το Φαρμακείο που αποδόμησαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλους τους κανόνες λειτουργείας του, με σημαντικότερο το ιδιοκτησιακό, δεν κουνήθηκε ‘’φύλλο’’…μούγκα.. και όχι μόνον αυτό αλλά πάντα ακούγαμε και την επωδό, από τα πιο επίσημα χείλη και σε κάθε ευκαιρία το… πώς είναι δυνατόν να γίνουν κινητοποιήσεις τώρα; Τα ίδια ισχύουν και για το ασφαλιστικό όπου η ‘’αριστερή’’ συγκυβέρνηση, με νόμο, δήμευσε δικά μας και πληρωμένα από την τσέπη μας δικαιώματα και χρήματα, χωρίς ίχνος ντροπής και χωρίς διάθεση να δείξει καμμιά συγκαταβατική συμπεριφορά, κάτι που στο άτομό μου αποτιμάται με ένα κόστος της τάξης των 50.000,00€ περίπου, ποσό τεράστιο και δυσαναπλήρωτο… κι όμως,από πλευράς της τότε Διοίκησης,δεν έγινε τίποτα! ..καμμιά κίνηση διαμαρτυρίας.. αλλά μόνον λόγια, αντικρουόμενες απόψεις και κάποιες αίωλες νομικές ρυθμίσεις που θαααα ισχύσουν. Θα μπορούσε κανείς να γράψει κατεβατό ολόκληρο αλλά νομίζω δεν ωφελεί σε κάτι μιας που αυτά, από μόνα τους, δείχνουν το μέγεθος της αντίφασης, του τότε με το τώρα και της λογικής των κινήσεων μερίδας του Κλάδου μας. Από την άλλη, χωρίς άλλο, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία σε κάθε σοβαρά σκεπτόμενο Συνάδελφο.

Κλείνοντας την ταπεινή μου παρέμβαση, που ελπίζω να βάλει ένα μικρό λιθαράκι για πιο καθαρή σκέψη, εν όψει των πολύ δύσκολων καταστάσεων που πιστεύω ότι μας περιμένουν, έχω να γράψω τα εξής,όσον αφορά την αναστολή χορήγησης. Οσον αφορά την καταγγελία σύμβασης αυτή είναι μια άλλη, πάρα πολύ σοβαρή ενέργεια που θα πρέπει να απασχολήσει τον Κλάδο στην έσχατη των περιπτώσεων, μιας που έχει πάρα πολλές και σοβαρές παραμέτρους. Για να πετύχει λοιπόν η αναστολή που αποφάσισες θα πρέπει να έχεις υπ’όψιν σου τα εξής απλά:

1. Η αναστολή είναι ένα μέσο άσκησης πίεσης που το χρησιμοποιείς σε έσχατη κατάσταση και αφού έχεις εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα και όχι για ‘’ψύλλου πήδημα’’, όπως υποστηριζαν κάποιοι τότε και σε καθημερινή βάση.

2. Την αναστολή την αποφασίζεις και την πραγματοποιείς μια φορά και όχι κατά το δοκούν ή ‘’αλά καρτ’’, σήμερα κάνω.. μεθαύριο δεν κάνω.

3. Αναστολή ξεκινάς όταν είσαι πεπεισμένος ότι τα μέλη σου έχουν γνώση τι σημαίνει, τι κόστος μπορεί να έχει και εφ’όσον έχουν πεισθεί οι ίδιοι πρώτα για την αναγκαιότητά της, ειδάλλως δεν ‘’κουνιέσαι’’ διότι το παιχνίδι χάθηκε πριν καν ξεκινήσει!

4. Η αναστολή αποφασίζεται κεντρικά και με ισχυρή πλειοψηφία από την Γ.Σ. του Εκλεκτόρων του Π.Φ.Σ. και εφαρμόζεται Πανελλαδικά.

5. Μερικη αναστολή, ανά Φαρμακευτικό Σύλλογο, στην Ηπειρωτική Χώρα δεν νοείται διότι το μόνο που πετυχαίνει είναι η διαίρεση, το μίσος και ο κανιβαλισμός που αναπόφευκτα αναπτύσσονται μεταξύ Συναδέλφων όμορων Συλλόγων και τα οποία, μελλοντικά, έχουν καταστρεπτική επίπτωση στην συνολική ενότητα του Κλάδου. Ανά Σύλλογο αναστολή μπορεί να γίνει μόνον στην Νησιωτική Χώρα. Τώρα,εάν σε κάποιον Σύλλογο τα μέλη του επιθυμούν αναστολή, θα πρέπει να γίνεται Γ.Σ. και να αποφασίζεται με ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό γιατί το 2012, βλέπαμε Γ.Σ. με παρόντα τριάντα, σαράντα άτομα στα διακόσια μέλη, που αποφάσιζαν αναστολή, με είκοσι πέντε να την ψηφίζουν και δέκα πέντε να την καταψηφίζουν ας πούμε. Δηλαδή με ένα 10% των μελών του Συλλόγου να την θέλουν, 8% να μην την θέλουν και το 80% να παραμένει στη ‘’σκιά’’ και να πράττει κατά το δοκούν, πηγαίναμε σε αναστολή!. Βεβαίως και είναι ισχυρή η απόφαση μιας Γ.Σ., βεβαίως και είναι πάνω απ’όλους και πρέπει να την σεβόμαστε όλοι, αλλά….
Με αυτήν την ευκαιρία λοιπόν έχω να κάνω μια πρόταση,όσον αφορά αυτό το θέμα, οι αποφάσεις των Γ.Σ., για να είναι ισχυρές και σεβαστές,θα πρέπει να παίρνονται μόνον και μόνον τότε όταν είναι παρόντα τα μισά συν ένα μέλη,του δυναμικού του Συλλόγου,ειδεμή να μην έχουν καμμιά απολύτως ισχύ. Ειδικά σε πολύ σοβαρά θέματα, η όποια απόφαση, θα πρέπει να λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία,ας πούμε της τάξης των δύο τρίτων. Θα πει κάποιος, μα δεν πρόκειται να πάρουμε απόφαση ποτέ αφού δεν έρχονται…. απαντώ λοιπόν… και με το να παίρνουμε αποφάσεις που δεν έχουν ισχύ και δεν τις τηρεί κανείς, είναι καλύτερα; Δε γελοιοποιείται και το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου; Επίσης, αφού η κατάσταση είναι αυτή, ας καθιερωθεί επίσημα η μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, με πολλές δικλείδες ασφαλείας φυσικά ούτως ώστε να εκφράζονται όλοι, δημοκρατικά και ελεύθερα και με αποδεικτικό ψηφοφορίας για το τι ακριβώς ψήφισε, σε περίπτωση ανακολουθίας αποφάσεων και κατοπινών πράξεων, ούτως ώστε να ενηλικιωθούμε και να γίνουμε υπεύθυνα άτομα κάποια στιγμή, αποφεύγοντας τις κάθε είδους δικαιολογίες, όπως…εφημερεύω…δεν μπορώ…έχω μια υποχρέωση κ.τ.λ.

6. Τέλος,πριν ξεκινήσεις αναστολή έχεις φροντίσει να ενημερώσεις,όλες τις άμεσα εξαρτώμενες από το Φαρμακείο, κοινωνικές ομάδες ούτως ώστε να είναι γνώστες και να σταθούν δίπλα σου, όταν κι εφ’όσον χρειασθεί να προβείς σ’αυτήν την ενέργεια, όπως και όλους τους πολίτες μέσω του τοπικού τύπου και του ραδιοφώνου. Δεν μπορείς να πας κόντρα στην κοινωνία διότι χάνεις το δίκαιό σου αφ’ενός,αφ’ετέρου η όποια εξουσία αυτό ακριβώς πράττει, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό για να επιβιώσει η ίδια, βάζοντας τις κοινωνικές ομάδες να αλληλοσπαράσονται.

Ευχόμενος καλές διακοπές σε όλους, έχω να γράψω τα εξής, λίγη σοβαρότητα ποτέ δεν έβλαψε…και χρειαζόμαστε πάρα πολλές δόσεις σοβαρότητας διότι αυτά που μας περιμένουν δεν γίνεται να λυθούν με φληναφήματα, πυροτεχνήματα και λογικές ‘’μπαλκονιού’’ ή με ωραίες ‘’ατάκες’’, όπως κάνουν οι πολιτικοί μας στην Βουλή, που ενώ τους κατηγορούμε για όλα αυτά από την μία,τους αντιγράφουμε πιστά από την άλλη.

Θανάσης Γιαννούκος

Εκλέκτορας Φ.Σ.Ευβοίας